Vi fik “ørerne i maskinen” – udfordringen ved de sociale medier!

Vi fik “ørerne i maskinen” – udfordringen ved de sociale medier!

november 15, 2018 4 Af Karina Josefsen

Jeg skal da lige love for at vi fik ørerne i maskinen efter det sidste indlæg på bloggen. Selve blog indlægget fik god respons og der er naturligvis delte meninger om ridning af unge heste. Sådan skal det da være.
Jeg kan godt lide at skrive noget der kan give lidt debat og syntes det er spændende, at høre andre folks meninger, om noget vi også selv beskæftiger os med. Når man stikker næsen frem, risikerer man også at få nogen over den og det er jeg helt med på. Det kan også være lærerigt og inspirerende. Men – da jeg fulgte op på vores Facebook side, Lajgården og Hvenegaard, med et kort videoklip af Lisa på 14 år og hendes 3-årige hest, tak skæbne de gik amok i en gruppe på FB for medlemmer der interesserer sig for Klassisk Dressur. Herregud – det var helt spontant, at jeg tog en videosekvens og skrev remonte-ridning, uden at kommentere på om jeg syntes det var godt eller skidt. Jeg ville bare gøre det lidt levende på FB og syntes selv det er sjovt at se små klip fra folks hverdag. Det behøver ikke alt sammen være perfekt eller opstillet til lejligheden.
Jøsses – det stak helt af! Den stakkels pige der virkelig prøver at lytte og lære, fik en ordentlig omgang høvl for hendes ridning, Jørgen blev sablet ned for ikke at være ”klassisk” i sin tilgang til uddannelsen af heste, der blev sågar sået tvivl om hans uddannelse! Sidst nævnte dokumenterede vi med et billede af hans udtalelse fra hans læremester, hvorefter hende der kom med en fejlagtig påstand, så slettede sin kommentar. Flot!

Som jeg ser det, så havnede vi i uvejret af to årsager:

1: Fordi vi siger vi uddanner hestene klassisk og efter uddannelsesskalaen. Ordet klassisk-dressur kan så åbenbart være mange ting og også meget langt fra det vi gør. Det accepterer vi selvfølgelig.
Jørgen er udlært hos Egon Von Neindorff i 1977 og har siden dengang ladet sig inspirere af først Gunnar Andersen og senere Herbert Rehbein. Han har selv konkurreret på højeste niveau, startet DM på ca. 10 forskellige heste (vi kan ikke huske om det er 8 eller 10) han selv har uddannet og deraf fået en stor egen erfaring. Alt sammen noget han forsøger at formidle videre til sine elever på bedste vis. Erfaring er virkelig en god ting at have med i bagagen. Heste og ryttere er ikke ens og en erfaren træner er i stand til at tilpasse sin undervisning eller uddannelse til den enkelte, uden at gå på kompromis med sine principper.
Der er mange dygtige trænere og det står rytterne frit for at vælge den der passer bedst til dem.
Når vi siger klassisk, så er det efter nogenlunde samme principper som vi i dag også kender fra trænere som Hasse Hoffmann, Kyra Kyrklund, vores landstræner Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein, Rune Willum, Isabel Werth osv.
Klassisk kan også være over i noget barokt, akademisk osv., men det er ikke det vi mener og vi havde slet ikke tænkt på at det kunne skabe så megen hurlumhej.
Det er klart, at ingen trænere er helt ens i deres undervisning af elever og uddannelser af heste, der er mange måder at sige tingene på, men overordnet så er målet det samme for ovennævnte og det vi også arbejder ud fra.
Alle der selv har siddet i en sadel ved at tingene ikke sker fra den ene dag til den anden og at et kort videoklip ikke siger ret meget om hverken hest eller rytter. Et billede er langt mere taknemmeligt for det kan tages i det splitsekund hvor alt er rigtigt. Video er straks en anden sag og der vil altid være momenter hvor ”billedet” ikke er helt optimalt. Der vil være momenter under en ridelektion hvor ”billedet” ikke ser helt klassisk ud, men hovedsagen er at der bliver arbejdet hen i mod målet med omtanke. Det er så let at sidde bag en skærm og anfægte hvad der er forkert. Få det til at lyde som om vi nærmest er ved at splitte hesten ad. Jeg syntes det er en ærgerlig tendens. Debat er godt men det må gerne være realistisk og konstruktivt.
En klar definition på hvad klassisk dressur er kunne måske have hjulpet på forståelsen eller manglen på samme, men det var jo slet ikke meningen med opslaget.

2: Fordi vi kaldte det Remonte-ridning det der blev vist på videoen. Remonte-ridning kan vi så forstå er en helt religion for nogen og det er da fedt for dem at de går så meget op i det begreb.
For os er Remonte en tid og det kan være fra hesten er 3-5 år.
Det er betegnelsen for hvilket uddannelsesniveau hesten er på efter de gamle bøger og indlæringformer og ikke så meget hvordan den går. Hesten er remonte til den har lært sin grunduddannelse – alle hjælpere. Hvorefter man kan begynde samlingen, så både den lange form og den kortere er rent faktisk remonte i vores verden.
Vi er da udemærkede godt klar over, at der er mange ting endnu der skal være bedre på vores unge ekvipage, men vi syntes de har udviklet sig så godt på de tre uger de har kendt hinanden og med den erfaring de begge har. På nuværende tidspunkt er ekvipagen ikke i stand til at vise korrekt form hele tiden og der er ikke for meget sug på tøjlen, men de arbejder seriøst på sagen og det bliver hele tiden bedre. Hvem kan sætte sig op på en ung hest og lave alting 100% korrekt lige med det samme? Vi kan ikke og derfor arbejder vi med vores heste og prøver at udvikle dem og os så der er fremgang og udvikling.
Desværre blev det til rent fejl-kiggeri i den omtalte FB-gruppe og det fik os da lige for en stund til at overveje, om vi skulle begrænse vores opslag på de sociale medier.
Jeg tror nu at vi fortsætter – også uden filter ?

Link til videoen: https://www.facebook.com/lajgaardenhvenegaard/videos/576927959406273/ 

Den omtalte FB gruppe hedder Klassisk Dressur og er en offentlig gruppe.

 

 

 

fb-share-icon