Din energi påvirker hestens

Din energi påvirker hestens

juli 3, 2019 Af Karina Josefsen

Hestens energi eller mangel på samme, er et stort emne. Der findes dovne heste, men hestene bliver også påvirket af vores omgang med dem. Jeg er helt sikker på at vores energi smitter af på hesten.

Jeg har det selv sådan, at jeg tager et par dage om at falde ned når jeg er på ferie. Til gengæld går det strygende med at slappe af, når jeg så har vænnet mig til det. Pludselig skal jeg tage mig sammen, for at lave bare en brøk del af det jeg plejer at nå på ingen tid.

Hvorfor er det, vi ofte søger efter de nemme løsninger, når vi ønsker noget ændret hos vores heste?
Der er en tendens til, at vi glemmer at kigge på os selv, vores måde at ride og håndtere hestene på. Nu skal det ikke lyde som vi skal fare rundt om den dovne hest eller gå helt i slow-motion omkring den mere livlige. Nej – tænk over det.

Selvom jeg er foderkonsulent, så tror jeg simpelthen ikke på, at man kan fodre sig til lige den type hest, det temperament, energiniveau og adfærd vi ønsker os. Den vågne og spooky hest, vil vi give noget beroligende og den dovne et tilskud der tænder.
En god basis fodring er alfa og omega og bør ikke bestå af mere end 3-4 ingredienser.

Heste på konkurrenceplan skal betragtes som atleter og der er andre ting end fodringen der påvirker energiniveauet.

Den daglige omgang
Vær konsekvent når du trækker med hesten. Lær den at den skal skridte friskt fremad, være opmærksom på dig og adlyde både stop og gå – omgående!
Når du beder den om at flytte sig på striglepladsen, så er det på første signal. Når du vil løfte ben, så er det også NU.
Kort og godt – opmærksomhed og lidt “kvik i pæren”.

Døgnfold
Nu ved jeg godt at jeg sikkert får ørerne i maskinen, men jeg er altså helt overbevist om, at en hest IKKE kan præstere på højt niveau hvis den går på døgnfold. Hvis hesten har mange timer på fold, så sørg for at den kommer ind i god tid før træningen så den har tid til at hvile i egen boks.
Er det varmt kan det absolut anbefales at lade hesten gå ude om natten og tage den ind om dagen.

Græs
Super fedt når vi endelig kan tilbyde hestene græs. Langt de fleste sportsheste i god kondition kan godt tåle græsset, men vær opmærksom på tilvænning, fordøjelsen og hestens huld. Hvis den bliver så rund, at du må skære den ned i foder, kan det gå ud over energiniveauet, styrken og ikke mindst evnen til at restituere.

Kondition
Alle heste vi forventer noget af, skal selvfølgelig være i form til det. Hvis man er “uheldig” at have en hest der er lidt til den dovne side, så er det ikke et problem men en udfordring der skal løses. Den hest må være i ekstra god form, være ekstra sensibel for hjælperne og gå på en foderplan der giver maksimal udnyttelse og overskud.
Det er altså misforstået at give hesten fridage for at spare energi sammen. Hold konditionen og find det arbejde der gør hesten mest klar til opgaven.
Det kan være svært at holde motivationen på de dovne heste, ved alt for megen banetræning. Den type heste kan med fordel trænes ude i terrænnet. Frisk galop, interval træning, bakke træning – der er mange muligheder.

Træning
Find et passende niveau for træningen, vær målrettet og effektiv. Fokuser på at få en hurtig reaktion på dine hjælpere. Lav mange temposkift, det skærper hestens opmærksomhed. Vær obs på om hesten “falder ned” i skridtpauserne. Det er der mange af de mere rolige/flegmatiske typer der gør. Du er hestens motivator og når du beder den om at arbejde, så skal den give sig fuldt ud. Så kan rideturen være lidt kortere på dage, hvor hesten ikke skal så meget, men når I er i gang så skal der ske noget.

Foder
En hest kan bruge fibre som energikilde – men også kulhydrater og olie. Kulhydrater (stivelse og sukker) er hurtig energi. Olie og fibre er derimod langsom energi. For at hesten kan præstere optimalt, er det vigtigt, at foderet indeholder et fornuftigt forhold mellem langsom og hurtig energi. Forholdet varierer efter hvilken type arbejde hesten skal have energi til. Der er stor forskel på om energien skal bruges til kortere, hurtigere præstationer eller længerevarende i et lavere tempo.

Tilskud
Væskebalancen påvirker hestens præstation enormt meget og derfor er elektrolytter et must. Jeg har skrevet om det i dette indlæg.
Der findes også forskellige former for tilskud som kan være en hjælp. Udbuddet af energi-boostere er stort og jeg vil anbefale at kigge på hvad det er de indeholder. Mange af de hurtigt virkende er baseret på sukker, som får blodsukkeret til at stige hurtigt. Det kan være effektivt, men blodsukkeret falder igen og så har vi balladen hvis rideturen ikke er overstået endnu eller der venter en klasse mere senere på dagen.

God fornøjelse med træningen 🙂

fb-share-icon