Kiropraktik – det virker sgu!

Kiropraktik – det virker sgu!

marts 20, 2019 0 Af Karina Josefsen

Juhhuu…. vi har fundet endnu en dygtig samarbejdspartner, eller det vil sige, vi havde hende allerede i forvejen men det vidste vi ikke 🙂

Det er ingen hemmelighed, at både Jørgen og jeg, er noget konservative i vores tilgang til alle de behandlingsmetoder der med tiden er dukket op indenfor ridesporten. Både til hest og rytter. Vi forsøger faktisk at være åbne overfor det meste – HVIS DET BARE IKKE FORUDSÆTTER AT MAN HOLDER OP MED AT DYGTIGGØRE SIG SOM RYTTER!
Det er her jeg tror de fleste misforstår os, hvis vi taler om alle de muligheder, former for udstyr og behandlere af den ene eller anden slags vi møder i staldene. Det er som om det er blevet meget mere legalt at give træneren, sadlen, biddet, foderet osv. skylden for de ridemæssige udfordringer vi alle sammen løber ind i.
Hvis man er dygtig og erfaren kan man ride sig ud af rigtig mange problemer. Det har Jørgen bevist gang på gang. Det tager sin tid at rette en hest der er skæv og ude af balance, men det kan lade sig gøre.

Jeg har gennem længere tid ønsket at finde en behandler  som kunne forstå og acceptere vores skepsis, hvis man kan kalde det sådan og samtidig være sparringspartner omkring de heste i vores stald der har udfordringer under træningen af den ene eller anden grund. Mange af hestene kommer i ridning fordi de er ”kørt lidt fast” og nogen blot for at skulle videreuddannes. Begge dele kræver noget ekstra af dem i den periode de er hos os. Vores egne heste er også alle ”tidligere projekter” eller heste med ”fejl” som vi gladeligt lever med, men som også kræver ekstra fokus på træning og sundhed.
Ønskescenariet var at kunne gøre endnu mere for vores heste, måske gøre det lidt lettere for både dem og os, få endnu mere viden, erfaring og værktøjer i værktøjskassen.
Projektet blev mit og Jørgen følger med spænding mit projekt. Han er åben for det men tror ikke på mirakler, da vi går i gang.
Jeg har haft to forskellige behandlere ude, begge garanteret dygtige og grundige, men der har ikke været nogen mærkbar effekt af det. Måske fordi de skulle have haft mere tid og flere behandlinger på hestene. Jeg ved det ikke – men de fangede heller ikke rigtig os, hvis I forstår.
Helt tilfældigt hørte jeg, at en af vores sædvanlige dyrlæger, Charlotte fra HesteDyrlægerne-Ribe, kørte rundt og lavede veterinær kiropraktik med stor succes. Hallo mand – hvorfor har hun aldrig fortalt os om det?
Hun er endda vældig godt uddannet i det og det anede vi ikke engang.

Charlotte kender os og under hendes første behandling på en af vores egne heste, skar hun virkelig ud i pap, hvad vi kunne forvente og IKKE forvente af hendes behandling. Ja tak! Ikke noget med at love guld og grønne skove, så man risikerer at blive ramt af den berømte placeboeffekt 😊

Kiropraktik bliver ofte fejlagtigt omtalt som en behandling hvor ’noget sættes på plads’ eller ’knækkes’. Sådan har vi også opfattet det og da vi begge faktisk går jævnligt til kiropraktor, så er det også sådan det primært foregår der. Hvis man tror det er det samme med heste, så siger det sig selv at et almindeligt menneske ikke er fysisk i stand til at manipulere med 600 kg. hest. Charlotte fortalte på en let forståelig måde, at kiropraktik er en meget blid behandlingsform og gav sig tid til at forklare mens hun behandlede.

Hun “retter” egentlig ikke på noget i den forstand, at hun flytter på noget som er skævt. Hun låser vel nærmere op, uden at jeg på forhånd havde forstået hvad det gik ud på. Hestens krop hænger sammen af en masse led og leddene i hestens rygsøjle (der består af 7 halshvirvler, 18 brysthvirvler med ribben, 6 lændehvirvler, korsbenet og 18 – 22 halehvirvler) bruger hun meget tid på. Et led der ikke har fuld bevægelighed, giver indtryk af, at hesten er “skæv” eller bevæger sig uens. Leddet kun kan bevæge sig den ene vej og ikke den anden. Det giver meget god mening ikke? Under behandlingen korrigeres dette ved at give et skub til leddet i præcis den vinkel leddet er skabt til at bevæge sig i, samt indenfor dets normale bevægelige område. Nerverne påvirkes også under behandlingen og kommer dermed til at sende flere og klarere impulser gennem kroppen, så den bevægelighed der har været nedsat eller mere eller mindre blokeret, igen kan fungere optimalt. Hesten virker herefter lige igen, fordi leddenes normale bevægelighed er genoprettet. Muskelspændingerne forsvinder når leddet igen kan bevæge sig normalt, og derfor virker kiropraktik også smertestillende. Hmm…. lidt svært at forklare, men for mig gav det god mening at få forklaret hvordan kiropraktorbehandlingen øger leddenes bevægelighed, nervernes impulser og den efterfølgende træning så er med til at holde bevægeligheden og i mange tilfælde endda øge den, fordi kroppen nu kan. Den gode cirkel kan man sige.

Normalt kræver det 2-4 behandlinger at få den normale funktion helt tilbage og hvis hesten skal fungere optimalt til evig tid, er det klart at den skal arbejde korrekt og ikke fejle alt muligt andet. Charlotte er også en dygtig dyrlæge og det syntes vi er meget betryggende. Hun vil helt klart melde ud, hvis hun vurderer at hesten fejler et eller andet, eller bør have en anden form for veterinærundersøgelse.

I et andet indlæg vil jeg fortælle lidt mere konkret om de to heste Charlotte har behandlet hos os og om hvordan det går. Den ene var endda med i en ”blindtest”.

Det her indlæg er skrevet i ren og skær begejstring og selvfølgelig også som TAK til Charlotte for god behandling af vores heste og for tålmodigheden med os <3
Der står lidt mere om Veterinær Kiropraktik på hjemmesiden HER.