Fedt, creme eller olie til dit læder?

Fedt, creme eller olie til dit læder?

april 7, 2019 0 Af Karina Josefsen

Sponsoreret indlæg


Der er skrevet utallige artikler om korrekt læderpleje og der findes et hav af gode produkter på markedet. Hvad skal man så vælge?
I dette indlæg kan du høre hvad jeg har gjort mig af erfaringer gennem tiden. Ikke kun for læderets skyld men også for at blive hængende i sadlen, hvilket er den store fordel som rytter 😊

Vores hestepasser, Laura, er uhyggelig grundig i alt hvad hun laver og vores udstyr bliver aldrig muggent, stift eller efterladt møgbeskidt i sadelrummet. Det er første forudsætning for at det holder længe.
Vi tager også altid underlagene af, så sadlerne ikke hænger på et våde underlag og suger fugt/sved. Vær også obs. på at hænge gjordene til tørre et andet sted end hen over sadlerne.

Vi har en skuffe i sadelrummet med en bøtte harpiks.

Det er et værre svineri og slider også meget hårdt på både sadelklap og støvler. Harpiksen er den samme som håndboldspillerne bruger for at kunne holde bedre på bolden. Vi har brugt det meget på indvendig side af støvlerne, for at give et ekstra greb. For Jørgen har det også aflastet den meget slidte ryg, hvis han skulle ride heste der ”kastede” lige rigeligt med ham.
Nu har vi heldigvis fundet en måde at behandle vores læder på, så det ikke længere er nødvendigt med ekstra klister.

Ind i mellem (ca. en gang i måneden) får vores udstyr (trenser, kandarer og sadler) den store rengøring og vaskes af med sadelsæbe og får en omgang Leather Grease, som er en klassisk læderfedt. Det gør vi som regel op mod en weekend eller en fridag, hvor læderet har mere tid til at suge den tykke og cremede fedt til sig.

I det daglige bliver sadlerne tørret af med en fugtig klud hvis de er beskidte og får en omgang Leather Oil eller Leather Conditioner inden de hænges i sadelrummet til fyraften. Om det er olie eller creme vi bruger, afhænger af hvordan læderet føles. Hvis det virker blødt og tilpas smidigt, får det olie og er det lidt mere tørt i det, så giver vi det Conditioner (creme). Vi har varme på i vinterperioden, hvilket stiller ekstra krav til læderplejen. Varmen er nødvendig for at underlag, bandageunderlag og andet udstyr kan nå at tørre til næste dag, men det er også lidt hårdt for trenser, sadler og støvler at blive ”udtørret” på den måde.

Tips til godt greb
Vi har opdaget at det giver et ekstra godt greb, hvis vi giver indersiden af støvlerne og sadelklapperne gang læderolie lige før rideturen. Sikkert ikke raketvidenskab, men det er ikke noget vi har praktiseret før og nu kan vi helt undvære den før omtalte harpiks.
At hestene så gerne skal ende med at ”tage sin rytter med” er et spørgsmål om uddannelse. Jeg har selv troet på den med et stort rygsving og svær at sidde på, men det kan altså ændres. Det tager jeg fat på en anden gang.

Jeg tror vi alle har prøvet at sidde i sadlen og ønske os, at vi sad lidt bedre fast. Se bare på hvad man kan få af ridebukser med grib og hvor mange der prøver både den ene og den anden slags bukser for at finde de bedste. Inden du kasserer alle bukserne, så prøv at give din sadel god gang pleje og bliv ved med at tilføre næring/fugt til læderet indtil det simpelthen ikke kan suge mere. Hold vedlige med gode produkter og VUPTI – jeg vil vædde med at du får en oplevelse af at sidde bedre.

Man skal aldrig gå ned på lækkert udstyr så det er fedt at kunne vælge beklædning efter komfort og design i stedet for alt muligt andet.

Nathalie Horsecare har alt hvad du skal bruge og jeg ELSKER de produkter. Se udvalget HER