Voksepause eller ej?

Voksepause eller ej?

november 9, 2018 Af Karina Josefsen

Skal den unge hest have voksepause? Det er et spørgsmål som ofte bliver diskuteret og vores holdning kommer her.
Vi har netop selv købt en 3-års til Lisa (min datter) og det satte gang i dialogen hjemme ved køkkenbordet, om hvor meget hun skulle ride på det nyindkøbte håb for fremtiden. En hest som vi forhåbentligt skal have i mange år.
Hesten er en lille hoppe, som stadig er meget ung at se på. Hun er ridelig og vil meget gerne arbejde, men hun vil udvikle sig meget rent kropsmæssigt. Det kan man tydeligt se og derfor vil nogen nok tænke at hun skal have voksepause, for hun er tilredet og kan rides i alle tre gangarter. Men hvorfor overveje en pause? Ja for at vokse selvfølgelig – men vi kan ikke bestemme hvornår hun vokser. Hvis vi giver hende fri en måned eller to er det jo ikke garanti for at hun vokser i den periode. Tværtimod, så oplever man tit at de går i gang med at vokse når de kommer i arbejde igen. Vores plan med Ellegårdens Zackre Neur, som hun hedder, er at Lisa skal ride hende 4-5 gange om ugen. Vi vil arbejde efter de første punkter på uddannelsesskalaen: TAKT, LØSGJORTHED, SUG PÅ TØJLEN. Nogen dage kan det være hun kommer til at gå 30 min. og nogen dage kun 15 min. Det afgør vi på dagen, føler os frem, mærker hesten og vurderer om hun skal lidt mere den ene dag eller lidt mindre. Den primære årsag til at vi ønsker at holde hende i ridning, uden pauser, er at vi syntes det er bedst for hesten. Vi opbygger kondition og muskler langsomt gennem alderssvarende arbejde og hesten får samtidig en masse god opdragelse ved den daglige håndtering.
Vi synets simpelthen det er tosset, at ride en ung hest 2-3 måneder for så at give hesten fri og lade den tabe kondition og muskler igen. Hvorfor ikke holde den i gang så hesten ikke skal igennem turen nok en gang med manglende kondition og muskler? Det er naturligvis MEGET VIGTIGT at hesten rides i remonte-ridning. Desværre er dette begreb ikke særlig kendt idag, måske heller ikke respekteret for sin vigtighed. Det er ærgerligt!
Ved at holde hesten i gang undgår man rigtig mange udfordringer. Kører det bare efter snor og hesten opfylder alle de små krav der stilles til den under træningen, så glæder vi os bare over det. Vi forlanger egentlig ikke ret meget, rider i remonte-form og tjekker at den er ens på begge volter. Forbedrer kondition, styrke og balance. Sjældent kommer man igennem hestens uddannelse, uden at støde på problemer undervejs. Det er helt almindeligt, at der pludselig fra den ene dag til den anden, kan opstå et eller andet hesten vil vægre sig i mod. Det vi ofte ser, er at de unge heste pludselig ikke er foran rytterens schenkler længere. Så mister man også suget på tøjlen og pludselig er man ikke længere der, hvor man syntes man skulle være ifølge sin plan for hestens uddannelse. Her er det man skal tænke sig grundigt om. Er den bare på tværs eller er den øm? Ofte er det første omgang af det vi kalder ungdomsoprør, og her er det vigtigt at man som rytter, sætter sig igennem og får hesten fremad! Hvis hesten i dagene op til har været redet i remonteform og ikke er blevet budt andet end det almindelige arbejde, så er der ingen grund til at tro at den pludselig har ondt et sted eller sadlen ikke ligger korrekt. Hvis der er usikkerhed om årsagen, så få en dygtig træner til at hjælpe med at afgøre hvad der skal være næste træk.
Hvis hesten har fået arbejde nok og er lidt øm eller træt i kroppen, så kan det være den trænger til en fridag eller måske bare ganske let arbejde. Der er mange ting man kan øve i skridt og alligevel bliver det en ridetur der udvikler hesten og samarbejdet med rytteren. Mærk at den flytter sig lidt for schenklerne, følger tøjlen frem og ned, skridter gennem hele kroppen, står stille og afslappet i en parade og går villigt frem igen for et lille tryk med schenklen.
Hvis det er hovedet der trænger til en pause, så rider vi blot 10-15 min. i en lang og dyb form, skridter en tur ud i skoven. Tanken og budskabet er at hesten er under stadig uddannelse og opbygning som dressurhest.
Gælder alt det her så også for en stor og ranglet unghest? Ja – det gør det her hos os. Tilridningen er måske udskudt lidt på grund af hestens størrelse og efter tilridningen holder vi hesten i gang og starter langsomt genopbygningen af en stor og stærk dressurhest. Faktisk er det Jørgens erfaring, at de store heste har endnu mere gavn af at blive holdt i gang som unge. Der er meget mere krop der skal holdes sammen på og det tager længere tid at bygge muskler op. Det kan være at vi rider den hest i remonte-ridning meget længe, men hellere det end intet arbejde.

fb-share-icon