Hudproblemer i sadel- og gjordleje

Hudproblemer i sadel- og gjordleje

marts 3, 2019 0 Af Karina Josefsen

Advertorial

Jeg tror de fleste ryttere har oplevet de små irriterende knopper i sadellejet eller en gjord der pludselig har gnavet hul. Huden var måske irriteret og sårbar i forvejen?
Knopperne i sadellejet skyldes næsten altid en infektion i huden med en bakterie, der hedder Dermatofilus Congolensis. Du har sikkert hørt om hudbetændelse, som er mere dansk og til at forstå. Knopperne sidder typisk i sadellejet, men kan også ses på hestens kryds eller over hele kroppen. Der kalder man det ofte for regneksem. Hvis hesten er korthåret eller klippet, ses knopperne tydeligt, mens man i en længere pels kun mærker dem hvis man kører en hånd gennem pelsen. Hvis man forsigtigt tager rykker hårene af hesten på en af knopperne, er det meget karakteristisk, at der følger en hel tot hår med der er klistret sammen forneden af noget gult snask.
Bliv ikke forskrækket – det er ganske nemt at behandle med en desinficerende shampoo, men hellere forebygge end helbrede, som man siger.
I de svære tilfælde og ved meget store og hårde knopper/knuder, behandler man med injektioner under/i huden. Spørg en dyrlæge hvis du er i tvivl eller ikke oplever en hurtigt bedring ved vask. Hudinfektioner kan være genstridige og man skal have lidt erfaring for at kunne fastslå som om der er tale om en bakterie eller svampeinfektion.

Hvad kan vi gøre for at forebygge?
Vær omhyggelig med hygiejnen og udstyret. Sørg for at rense hesten af for gammelt sved efter hver ridetur. I vores stald vasker vi hestene hvis de stadig er våde når vi sadler af. Hvis de er tørre, bliver de børstet godt og grundigt. Det er også en god ting at sørge for, at huden er helt tør inden hesten pakkes ind i et tykt dækken. I vinterperioden står vores heste med et åndbart dækken, fleece eller uld, og vi skifter så til deres stald- eller udedækken når de er helt tørre.

De underlag vi rider med bliver hængt op så de kan lufttørre og vi vasker dem hellere en gang for meget end en gang for lidt.
Jeg har fået lov at teste et underlag fra Mink Horse og det underlag kan absolut anbefales til heste med sensibel hud i sadellejet.
Mink Horse har lavet deres underlag på en måde så de tørrer enormt hurtigt. Jeg var selv ret spændt på om de levede op til mine forventninger, men det gør de!
Når man mærker bagsiden af underlaget, føles stoffet lidt hårdt. Det er en slags net og min frygt var at det sled hårene af. Det er slet ikke tilfældet og jeg tror på at nettet står bag den geniale funktion, at sveden absorberes og underlaget samtidig tørrer ufattelig hurtigt. Underlaget ligger også godt og hverken glider eller krøller under sadlen.
Den indbyggede pad af Memory Foam giver den fantastiske ekstra gevinst, at det er ultra stødabsorberende. Der er altså samlet rigtig mange gode funktioner i underlaget og det er funktioner som vi i en professionel stald sætter stor pris på. Gennemtænkt og funktionelt. HURRA!

Luftkanal over rygsøjlen

Mink Horse beskriver deres underlag med disse ord og jeg mener oprigtigt at de holder hvad de lover:
“State of the Art” sadelunderlag fra Mink Horse med memoryskum i sadellejet, sørger for konstant trykfordeling og stødabsorbering.
Undersiden er foret med en struktureret mikromesh, som sørger for at underlaget bliver liggende samt fordeler og transporterer fugtigheden væk fra hestens ryg.
I toppen af underlaget er indsat et fintmasket materiale, som sørger for ventilation og frisk luft ned under underlaget.
Desuden er stopperne til gjorden med velcro, hvilket giver en stor fleksibilitet.

I gjordleget skaber sår og hudinfektioner også store problemer. Vær omhyggelig med at vælge en gjord der ligger godt og passer til hesten. Sørg for at spænde gjorden så den ikke flytter sig, men spænd den ikke så hårdt, at den påvirker hestens præstation. Hvis det er nødvendigt at stramme gjorden alt for hårdt, for at få gjord og sadel til at ligge korrekt, så passer udstyret ikke korrekt til hesten.
Mink Horse har også lavet en gjord med kerne af Memory Foam. Jeg ville ønske, at jeg her kunne give jer følelsen når man rører ved den. Den er ualmindelig lækker!
Spænderne er kraftige, men monteret så de på ingen måde kan mærkes på bagsiden som ligger ind mod hesten. Jeg håber at mine billeder kan give jeg indtryk af det, ellers kan jeg kun opfordre jer til at undersøge gjorden nærmere. I bliver ikke skuffede!

Tyk Memory Foam, giver en lækker fornemmelse og velbehag for hesten.

Kraftig elastik og spænder

Anatomisk formet

Mink Horse beskriver selv deres gjord således og selvom det er en produkt tekst, så kan jeg nikke genkendende til hvert et ord:
Mink Horse MmErgo DS gjord er en fantastisk trykaflastende dressur gjord.
Gjorden er anatomisk korrekt formet og er fremstillet af neopren og det åndbare materiale “high density”memoryfoam, som fordeler og absorberer trykket.
Der er y-monterede kraftige rullespænder og center placeret stærk elastik på begge sider, som sikrer perfekt justering og optimal pasform. Dette giver hesten plads til at trække vejret mere ubesværet under ridningen.
En central placeret D-ring giver mulighed for at montere fortøj og/eller hjælpetøjler.

Jeg vil gerne takke Mink Horse for at give mig muligheden for at teste deres produkter med Memory Foam. Det har absolut åbnet mine øjne for mærket og ikke mindst materialet.

Underlaget kan I se HER og gjorden HER.
Husk også at Mink Horse laver lange bandageunderlag med memory Foam. Dem har jeg skrevet om i denne BLOG.