Rid for pokker!

Rid for pokker!

februar 12, 2019 3 Af Karina Josefsen

Hver gang der udkommer et hestemagasin, læser vi det herhjemme med stor interesse. Nogen udgivelser er gode og med mange artikler som vi syntes er god læsning. Nogen gange er det mere la la. Sådan skal det vel også være, for noget i den her hesteverden interesserer os mere end andet.
Nu skal I ikke tro, at vi kun læser om dressur, avl og foder. Næh nej – nyt input er altid godt og så kan man jo tro på det eller ej, være enig eller uenig. Det giver hver gang noget at tænke over og det er sundt.

En ting der virkelig har slået mig, er at rytteres kost og træning har fået utrolig stor fokus. Efter min mening også for stor og den holdning vil jeg prøve at forklare:

En verden fyldt med muligheder

Der er så meget at tage fat på og der kunne skrives så mange spændende artikler om heste og ridning. Er det virkelig nødvendigt, at minde os om kost og træning hver måned? Jeg skal med det samme sige, at jeg bestemt ikke er hellig. Jeg har mine laster og den eneste motion jeg dyrker er ridning og gåture med hundene. Jeg ved det godt og det er en prioritering jeg selv tager ansvar for. Jeg er helt sikker på, at de fleste ryttere er helt klar over, hvor vigtige elementer kost og træning er for sportsfolk. Det er helt fint at minde os om det ind i mellem, lave et tema, men hver måned ligefrem? Man kan jo selv tage skridtet hvis man ønsker at optimere og mange trænere er også bevidste om det, når de taler med deres ryttere.

Op på hesten

Man kunne næsten få det indtryk, at man ikke kan blive dygtig til at ride, hvis man ikke også trænes af en ridefysioterapeut eller anden fysisk træner og får lavet kostplaner af en kostvejleder. De er helt sikkert dygtige og kan gøre en forskel, men det må ikke komme dertil, hvor man glemmer vigtigheden af at have en god føling med hesten.
Jeg savner at der bliver givet mere konkrete bud på hvad den og den øvelse kan forbedre. Balancen bliver bedre hvis du træner på en bold. Ja – men det gør den også hvis du rider uden bøjler. Hvad kan bolden gøre som hesten ikke kan?
På den Spanske Rideskole bliver eleverne longeret uden bøjler og uden tøjler i et halvt år, for at lære at sidde rigtigt. Det er SÅ vigtigt.
Det er på ryggen af hesten vi skal bruge balancen og det er den følelse vi skal have helt ind under huden. Det er kun hesten der kan give os den fornemmelse og der skal mange timer til.

Hvorfor bliver der ikke lagt mere vægt på det i dag? Har vi glemt det? Er det for hårdt/svært eller er det bare gået af mode?

Jeg tror vi skal passe på, at vi ikke fjerner fokus fra at lære at ride. Hesten er et fantastisk væsen, for den reagerer korrekt når vi indvirker korrekt. Gem nogen af ressourcerne på god undervisning.
Alle sportsfolk, uanset disciplin, har godt af varieret træning. Der findes for alle sportsgrene, øvelser og dele af kroppen der kan trænes, for at gøre præstationen bedre, men en svømmer lærer ikke at svømme hvis ikke vedkommende hopper i vandet.
Forstår I min pointe?