Proteinforgiftning – hvil i fred!

Proteinforgiftning – hvil i fred!

oktober 2, 2018 2 Af Karina Josefsen

Rigtig mange hesteejere er bange for at deres heste får for meget protein og ordet proteinforgiftning har I sikkert hørt om. Proteinforgiftning er der ikke noget der hedder. Det er en gammel opfundet diagnose, fra en tid hvor man ikke vidste det samme om fodring som man gør i dag. Afliv den venligst ?

En hest kan godt få for meget protein, men det er som regel ikke noget der giver problemer for hesten, hvis den ellers er sund og rask.
Heste på forårsgræs indtager virkelig meget protein. Det tænker vi ikke meget over og det giver jo heller ingen problemer for de fleste heste.
De færreste hesteejere kender proteinindholdet i deres grovfoder og jeg undrer mig derfor tit over, at man går så højt op i om der nu er 10% eller 14% protein i foderet. De sidste procenter er så lidt i forhold til de udsving og den mængde der kan være i grovfoderet, som også udgør den største del af hestens fodring.

Heste har brug for protein til at holde kroppen og mange af dens funktioner i gang. Hormoner, enzymer, bloddannelse, vækst, opbygning af muskler, drægtighed og diegivning er alle funktioner der er afhængige af protein. Hos en udvokset hest, som ikke er i arbejde, er proteinbehovet naturligvis ikke så højt som hos hingste, avlshopper, opdræt og heste i arbejde.

Mange sportsheste får ikke protein nok af god kvalitet, hvilket viser sig som manglende muskelsætning, vækstproblemer, dårlige hove osv.. Protein har fået meget skæld ud for at give hævede ben, hudproblemer, vækstproblemer og forfangenhed, men disse ”ulykker” skyldes ofte helt andre ting.
Hævede ben, vækstproblemer og forfangenhed skyldes oftest store mængder sukker og stivelse. Hudproblemer skyldes som regel andre ting. Det kan være forskellige former for infektion i huden, utøj og allergier.

Man ved ikke præcist hvor meget protein en hest kan tåle udover dens reelle behov. Overskydende protein nedbrydes og udskilles via urinen, hvilket er en energikrævende proces.
Ældre heste og heste med nyre-/leverproblemer skal man være ekstra opmærksomme på, da det belaster dem særligt meget at skulle udskille den overskydende protein.
Protein er heller ikke egnet som primær energikilde for sportsheste. De bør få deres energi fra fordøjelige fibre, fedt eller sukker/stivelse.

Hvorfor så give hesten et protein tilskud eller særligt proteinrigt foder?

Protein består af aminosyrer. Aminosyrer er naturlige byggesten i proteinsyntesen, der hjælper med at opbygge muskler samt genoprette skadet muskulatur. Visse aminosyrer producerer hesten selv, og andre må tilføres gennem foderet, de såkaldte essentielle aminosyrer. Til trods for en korrekt fodring med proteinrigt foder, findes der en risiko for mangel på visse aminosyrer, hvilket kan resultere i langsom tilvækst og svag muskulatur.
Behovet for protein er større for heste i hård træning, i perioder hvor træningsintensiteten øges samt for hopper med føl ved siden.
Jeg kan kun opfordre til at man tager en grundig snak med en fagperson der ved noget om fodring. Den rette kvalitet og mængde af protein kan virkelig gøre en forskel for hesten. Især for sportsheste, avlsdyr og opdræt.

Proteinforgiftning – hvil i fred.

fb-share-icon