Passer din ridehjelm til dit hoved?

Passer din ridehjelm til dit hoved?

februar 7, 2019 0 Af Karina Josefsen

En ridehjelm rangerer højt på listen over rytterens ”standard udstyr” og heldigvis for det. Udvalget er stort og der findes rigtig mange gode, lækre, smukke, smarte og sikre hjelme på markedet. Vi har standarder omkring sikkerheden som producenterne skal overholde og derfor behøver vi som forbrugere ikke at tænke en hel masse over det. Hvilke kriterier vælger vi så ud fra?

For at en ridehjelm kan beskytte bedst muligt, skal den sidde korrekt på hovedet. Den skal både dække pande, baghoved og tindinger og må ikke kunne skubbes for langt tilbage i nakken eller frem i panden. Hjelmen skal altså sidde tæt til hovedet, så den ikke rutsjer frem og tilbage. For at hjelmen får en stram og velsiddende pasform, er det ekstremt vigtigt at vælge den korrekte størrelse:
*Er hjelmen for lille, vil den klemme og sidde ubehageligt og ikke give dig den tiltænkte beskyttelse.
*Er hjelmen for stor, sidder den ikke ordentlig fast og giver derfor heller ikke en god beskyttelse.

Jeg er vild med hjelme fra Scharf og føler mig enormt heldig at have fået en sponsoreret, så jeg kunne teste den. Det er lige mig og jeg vil prøve at beskrive hvorfor:

Scharf hjelmene er designet med justerbare stropper og med en smart reguleringsknap i nakken. De to remme i siderne skal klikkes sammen under hagen, og skal justeres, så de er samlet under ørerne. Det tager lige 5 minutter foran spejlet den første dag, så sidder hjelmen perfekt. Jeg måtte spænde den lidt mere ind i efter et par dage, hvor polstringen havde formet sig efter mit hoved. Genialt at have den mulighed via ”knappen” i nakken. Den gør også at hjelmene går over flere størrelser og der er plads til en tynd hue, halsedisse/buff eller håropsætning til stævne.

Når du skal vælge din favorit hjelm, er det en god ide at undersøge om den opfylder dine behov i forhold til komfort. Det er her jeg har været udfordret tidligere (ved da ikke hvad det er med mit hoved) 😀
Jeg har selvfølgelig aldrig valgt en hjelm der ikke var behagelig at have på, men der er bare nogen der ligesom aldrig bliver helt tip top. Det er lidt svært at forklare. Scharf hjelmen skulle man tro var designet til mig. Både Jørgen og min datter Lisa rider med Scharf, så det er blevet et helt familie foretagende.


Lisa med den Scharf hjelm hun fik i konfirmationsgave i april 2018. Stadig lige så flot som ny.

Jeg tror at den gode pasform skyldes den polstring der er inde i hjelmen. Det virkede lidt tykt og massivt de første dage, men nu har det ligesom formet sig efter mit hoved og sidder bare helt vildt godt. At man så også kan tage det ud og vaske det, ser jeg som et stort plus. Det bliver godt til sommer, hvor jeg måske endda køber et ekstra indlæg så jeg har en at skifte med. Indlægget er lavet af et svedtransporterende materiale, men flere heste på en varm sommerdag tror jeg ikke den kan suge/klare. Et indlæg koster bare 200 kr. og det syntes jeg er godt givet ud, fremfor stinkende hår hver dag.

Jeg har listet tre punkter op som kan hjælpe dig med at vælge den rigtige model:

1) Polstring – en blød og velsiddende polstring inde i hjelmen sikrer, at den er behagelig at have på i længere tid ad gangen. I nogle modeller er polstringen udskiftelig og flere forskellige tykkelser kan medfølge. Dét sikrer både en optimal komfort og pasform.

2) Vægt – du får en mere fri fornemmelse, jo lettere din hjelm er.

3) Udluftning – jo flere ventilationshuller hjelmen har, jo nemmere kommer du af med overskydende varme fra hovedet. God ventilation hjælper altså med at holde dit hoved afkølet og godt tilpas.

Scharf hjelmene er fremstillet efter In-mould teknologien, som rigtig mange seriøse hjelmproducenter anvender. Den her teknologi gør det muligt at lave en sikker hjelm med lav vægt og som har nogen særlige kraftfordelings egenskaber der simpelthen fordeler det stød/slag på en måde, så faren for skader på hovedet/hjernen reduceres. Hjelme fremstillet efter In-Mold teknologien er helstøbt, hvilket giver ekstra styrke, holdbarhed og lav vægt. Herudover giver denne konstruktion mulighed for flere ventilationshuller.

Skal man skifte hjelmen hvis man falder af?
Ja – det siger de kloge og jeg har virkelig gjort mig umage for at undersøge mere om præcist hvorfor, men det er ikke lykkedes at finde noget helt konkret.

Det giver alligevel god mening, for selvom skaden måske ikke umiddelbart er synlig, kan hjelmen være blevet så beskadiget, at den ikke længere er sikker. Sørg derfor altid for at skifte hjelmen ud hvis den udsættes for et kraftigt slag eller fald fra stor højde.

Det her er “min” model. SCHARF ridehjelm nr. 6, sort m. sort croco + 001 crystal. Lak er også super flot, men da jeg skulle vælge var jeg ikke helt nået dertil endnu. Har set en del ryttere ride med dem til stævner og syntes de virkede sådan lidt “plastic agtige”. I hvertfald på den afstand jeg så dem fra. Nu har jeg set Scharf med lak. Haft den i hænderne og set den på en rytter – det kunne jeg godt overtales til. Uha det er flot!

Udvalget kan du se i det her link. Der er vildt mange muligheder og man kan endda selv designe hvis man har særlige ønsker.