Muskuløs overlinje – hvordan?

Muskuløs overlinje – hvordan?

april 18, 2019 2 Af Karina Josefsen

I min hverdag møder jeg mange spørgsmål om det samme emne – muskler på hestens overlinje. Det kan være i forbindelse med mit job som foderkonsulent, hvor hesteejere søger råd til foder eller tilskud der kan give hestene en flottere overlinje. Det kan også være i stalden, hvor vi i den daglige træning også har fokus på muskelopbygning, eller nogen af Jørgens ryttere der får hjælp i undervisningen til at styrke hestens overlinje.
Overlinjen går fra hestens nakke til hale. Det er altså ikke kun hestens ryg vi snakker om.

7-års vallak vi havde fornøjelsen af og som arbejdede virkelig godt. Det kunne også ses på overlinjen.

Jeg har tidligere skrevet et indlæg om muskelopbyggende tilskud og efterfølgende har jeg fortrudt at jeg ikke i det indlæg, fik pointeret endnu mere, hvor vigtig træning er i den forbindelse. Man kan altså ikke ”bare” fodre sig til en flot overlinje, men foder og tilskud spiller en vigtig rolle. Det er et samspil mellem korrekt fodring og korrekt træning.
Udfordringen som foderkonsulent er, at jeg ikke ser hvordan hestene bliver trænet når jeg rådgiver. Selvom jeg kan høre, at hesteejeren absolut gør sig umage for at ride ”rigtigt”, så ved jeg også fra al den undervisning jeg overværer og de heste jeg selv rider, at det er virkelig svært.
Heste er også forskellige og jeg kender mange heste der har en flot overlinje, selvom de ikke er i træning. De heste der ikke fra naturens side har en flot og muskuløs overlinje må vi hjælpe så godt vi kan.
Heldigvis giver det også synlige resultater hvis man får ”vendt skuden” og det er virkelig fedt at se den udvikling en hest kan gennemgå rent muskulært.

Synlige tegn på en muskelfattig overlinje
– tynd hals uden form
– øksehug foran lansemærket
– spids ryg
– toppet kryds
– hængemave/manglende mavemuskler

En hoppe vi fik i træning. Hun kom fra ridning et andet sted hvor hun ikke var fodret og trænet korrekt.

Samme hoppe.

3 måneder senere.

Hvordan bevæger en hest sig hvis den ikke bruger sig rigtigt?
Ja – det kan faktisk være lidt svært at svare på, for heste har forskellige bevægelsesforløb og nogen kan ”snyde” og se ud som om de bruger sig fornuftigt, hvis man ikke er trænet i at se hvordan en hest skal arbejde korrekt. Det er meget vigtigt at hesten har aktivitet nok bagfra når den går. Det er ikke det samme, at den løfter sine bagben højt og flot. Det oplever vi ofte at folk er meget begejstrede for. Begrebet ”gode bagben” som jeg også omtalte kort i et tidlige indlæg, kommer frem i bevidstheden her. Jeg kan selv finde på at bruge det udtryk men gør det ikke ret meget længere. Jørgen hader det!
Aktiviteten bagfra skal bevirke at hesten fører bagbenene ind under sig, bruger mavemusklerne og løfter ryggen.
Det kan hurtigt blive en lang teoretisk smøre det her. Jeg prøver at begrænse mig

fb-share-icon