Muskelopbyggende tilskud – hvordan virker de?

Muskelopbyggende tilskud – hvordan virker de?

oktober 24, 2018 2 Af Karina Josefsen

Som foderkonsulent får jeg rigtig mange henvendelser fra hesteejere der ønsker at give et muskelopbyggende tilskud. Det giver anledning til mange gode dialoger om fodring og måden at træne på, men i dette indlæg vil jeg prøve at redegøre for den effekt et muskelopbyggende tilskud har på hesten.
Jeg har delt tilskuddene op i to grupper:

1: Tilskud med højt indhold af antioxidanter
2: Tilskud med højt indhold af proteiner (aminosyrer)

Der er mange tilskudsprodukter på markedet og nogen af dem kombinerer de to grupper jeg omtaler her, men for at det ikke bliver alt for nørdet, beskriver jeg de to grupper på en meget forenklet måde og håber det kan give en bedre forståelse for hvad produkterne gør, også selvom I støder på en kombination. Det vil måske også gøre det lettere at vælge det rigtige produkt hvis I er på jagt efter sådan et.

1: Tilskud med højt indhold af antioxidanter = påvirkning af muskelceller.
Det er typisk antioxidanter som E-vitamin og selen der findes i disse produkter.
Det kan være produkter i form af pulver, piller eller flydende. Fælles for dem er, at de virker muskelopbyggende ved at neutralisere de affaldsstoffer (frie radikaler og peroxider) der produceres i musklerne under arbejdet. Dermed forebygges muskelskader og overanstrengelse.
Man kan på et forståeligt sprog sige, at man hæver barren for hvornår hesten ”syrer til” under arbejdet. Når hesten ”syrer til” nedbrydes muskulaturen i stedet for at opbygges.
Antioxidanter bør alle ryttere kende en lille smule til. De hjælper hesten til hurtigere restitution og sørger for at hesten ikke føles mat og stram dagen derpå, hvilket også naturligt nok kan give sig udslag i manglende gålyst.

2: Tilskud med højt indhold af proteiner (aminosyrer) = byggesten til selve muskulaturen.
Der findes mange gode proteinkilder, men i hestefoder er de mest almindelige, foderprodukter baseret på soja og lucerne. Disse bidrager med højkvalitetsprotein. Bælgfrugter (fx ærter), kartoffel og tang har også et fint indhold af aminosyrer.
Protein består af aminosyrer. Aminosyrer er naturlige byggesten i proteinsyntesen, der hjælper med at opbygge muskler samt genopbygge skadet muskulatur. Det er kort og godt kroppens mursten!
Visse aminosyrer producerer hesten selv, og andre må tilføres gennem foderet, de såkaldte essentielle aminosyrer. Til trods for en korrekt fodring med proteinrigt foder, findes der en risiko for mangel på visse aminosyrer, hvilket kan resultere i langsom tilvækst og svag muskulatur.
Behovet for protein er større for heste i hård træning, i perioder hvor træningsintensiteten øges samt for hopper med føl ved siden.

Inden I overvejer at give hesten er muskelopbyggende tilskud, så tænk igennem om det overhovedet er nødvendigt. Her tænker jeg på, at det er vigtigt at kende proteinindholdet i grovfoderet (hø/wrap) samt det foder hesten ellers får til sine måltider. Træningen har også en vigtig betydning. Hvis I er i tvivl så spørg!
Der er masser af fagfolk der gerne vil hjælpe.

I vores stald bruger vi foder og tilskudsprodukter fra EquiFirst, fordi det er disse produkter jeg arbejder med til dagligt. Jeg har dog et indgående kendskab til mange andre produkter på markedet og udvalget er stort.

Jeg har skrevet et andet indlæg om proteiner. Det kan I læse HER.

Tak fordi I læser med. Hvis I syntes det er brugbart for andre må I endelig dele 🙂

fb-share-icon