Mød min gæsteblogger og bliv klogere på brugen af godbidder

Mød min gæsteblogger og bliv klogere på brugen af godbidder

august 20, 2021 Af Karina Josefsen

Gæsteblogindlæg af Lisa Josefsen.
Lisa arbejder og underviser bl.a i “Liberty Training”


Brugen af godbidder i træningen af hesten

Mange bruger godbidder i træningen af hesten, men oftest leder det til en uhensigtsmæssig eller uønsket adfærd, hvis ikke de bruges korrekt. Mange er nok ikke klar over, hvor stor påvirkning en enkelt godbid på staldgangen kan have for hesten.

Jeg ser flere og flere der bruger enten/eller-princippet, når de træner med deres heste. Enten bruger de mange godbidder og belønnet hesten HVER gang den gør en ønsket adfærd, eller også oplever jeg, at hesten bliver fuldstændig fikseret af godbidder, så ejeren vælger slet ikke at bruge dem på noget tidspunkt.

Alle heste er forskellige og deres måde at agere på er forskellig. Det hele handler om, at vi som ”trænere” bruger godbidderne korrekt. Vi vælger altså selv, hvordan vores heste skal reagere og håndtere en godbid.

Godbidders effekt, rent fysiologisk:

Det, at hesten elsker mad, er ikke et nyt fænomen. Selvom godbidder er god motivation og heste altid er sultne, har det faktisk også en effekt på hestens indre. Når hesten får mad, så udløses stoffet dopamin i hestens hjernen. Dopamin giver hesten en såkaldt ”lykkefølelse” og den vil føle sig veltilpas. Denne lykkefølelse varer dog kun i få sekunder ad gangen. Derfor vil hesten hele tiden søge maden eller godbidder for igen at få den her lykkefølelse.

Derudover sætter maden også gang i tyggerefleksen, hvilket skaber aktivitet i det parasympatiske nervesystem og beroliger hesten. Maden har altså på flere parametre en rigtig god effekt på hestene og udløser altså en masse velvære. Der er altså ikke noget at sige til, at hesten ønsker denne godbid.

Godbidder i træning

Når vi nu ved, at godbidder har denne naturlige, positive effekt på hesten, så synes jeg da, at det er oplagt at bruge den i træningen. Brugen af godbidder i træningen, er altså ikke en dårlig ting, HVIS de bruges korrekt og på det rette tidspunkt. Godbidderne er en meget tydelig positiv forstærker for hesten og vi kan i flere situation udnytte godbiddens effekt på hesten og dermed gøre det endnu tydeligere for hesten, hvad vi gerne vil bede den om. Jo tydeligere signaler, jo bedre!

Uønsket adfærd

Vi kan dog med godbidder også hurtigt komme til at lære hesten ting, der i virkeligheden slet ikke har været meningen. Fordi godbidderne har så stor en effekt på hestens hjerne og velvære, er det virkelig vigtigt, at vi tænker over, hvornår vi bruger godbidder.

Heste kan ikke ræsonnere – de kan ikke lægge planer, konsekvensberegne, snyde eller ”være frække”, som man nogle gange kan være fristet til at tro. Det er fysisk umuligt for hesten. Den agerer ud fra instinkter og vil derfor gentage den adfærd, der udløste godbidden og velvære.

En uønsket eller uhensigtsmæssig adfærd fra hestens side er altså typisk noget vi selv, ubevidst kommer til at lære dem. Lad os ikke lægge skjul på, at vi som hesteejere kan komme til at forkæle vores heste. Jeg tænker ikke, at jeg er den eneste, der mærker godbidderne dirre i lommerne, når hesten lige ser lidt ekstra sød ud som den står der på staldgangen og kigger på os.

I det vi så giver den en godbid, så både belønner vi den adfærd som hesten har udvist lige i sekunderne inden godbidden bliver givet. Uden vi har opdaget det, kan hesten i det sekund godbidden bliver fundet frem fra lommen, have løftet en hov eller have puffet en smule til din skulder. Vi belønner hermed hesten for adfærden og den vil prøve igen og igen og igen i håb om at få en godbid og opnå følelsen af velvære.

Hvornår skal vi bruge godbidderne?

I min træning af hestene arbejder jeg altid med gensidig respekt, forståelse og vigtigst af alt sikkerhed, som mine primære fokuspunkter. Det er de vigtigste byggesten og det er noget, der i min optik, bare skal være på plads inden arbejdet kan fortsætte. Det er for hestens skyld, din egen og jeres begges sikkerhed. Det er det kedelige, men mest vigtige arbejde med hesten.

Når jeg træner disse basale ting, bruger jeg ALDRIG godbidder. Det er noget der skal sidde på hestens rygrad og det er så fandens vigtig (undskyld mit sprog). Når så de ting er på plads kan vi begynde at arbejde videre med hesten og bruge godbidder som positiv forstærkning, men først når vi har en hest, der kender den gensidige respekt.

Jeg synes det er oplagt at udnytte godbiddens effekt på hesten, når man skal lære hesten nye ting, som f.eks. nye tricks eller udfordrende øvelser. Godbidden øger motivationen og gør oplevelserne positive for hesten.

Det er selvfølgelig individuelt om man ønsker at bruge godbidder i sin træning og man kan også sagtens træne uden.

Hvis du har lyst kan du følge Lisa på Instagram, hvor hun poster en masse fra hendes træning.
Hun er også på Facebook.

Tak til Lisa for dette relevante indlæg. De kvikke har nok bemærket, at jeg er den stolte mor til dagens gæsteblogger 😉

fb-share-icon