Klima, økologi og hesteshampoo

Klima, økologi og hesteshampoo

juni 6, 2019 0 Af Karina Josefsen

Udvalget af hesteshampooer er gigantisk

Er der overhovedet den store forskel eller vælger vi efter pris, mærke, vane eller noget helt fjerde?

For mit vedkommende er det nok en kombination af erfaring med produktet og så bliver det til en vane. Når jeg sætter min lid til et bestemt mærke, er jeg ret vedholdende. Så køber jeg gerne alle vores plejemidler fra samme producent og hvis jeg oplever at et produkt ikke lever op til forventningerne eller det der bliver lovet, så forlader jeg til gengæld også ”mit” mærke promte og bliver en smule pigesur.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er blevet virkelig glad for Nathalie Horse Care. Det startede med, at jeg fik sponsoreret produkter derfra, som jeg så kunne prøve af. Jeg havde ikke de store forventninger, nok nærmere en smule skepsis pga de flotte flasker og det royale navn. Inden jeg skulle teste produkterne, undersøgte jeg ingredienser, tilsætningsstoffer og tjekkede op på de faglige argumenter og dokumentationer. Nøjagtig som jeg plejer. Jeg er ikke klimatosse (fantastisk udtryk der nok er kommet for at blive), men jeg kan godt lide, at jeg ved hvad der er i de ting vi spiser, vasker os i, smører på huden o.s.v. Jeg passer faktisk ikke ret godt på mig selv, men muligheden for at træffe et valg omkring hvad jeg vil udsætte mine heste, børn og jeg selv for, sætter jeg pris på.

Svanemærket – unikt for en hesteshampoo

Svanemærket er et nordisk miljømærke for produkter, der ikke er fødevarer. Svanemærket anvendes i alle nordiske lande og indikerer at produktet er blandt de mindst miljø belastende i den pågældende varegruppe. Produkter er altså fremstillet med særlige hensyn til sundhed, kvalitet og miljø. Det er da ret sejt, at de har tænkt på det, da de lavede Nathalie Horse Care. Vores branche er fyldt med fristelser og impulskøb, men her kan man få luksus og kvalitet til ”almindelige penge” og så endda med kloge tanker bag. Alle produkterne er også fremstillet med højest muligt indhold af økologiske råvarer og øko procenten er tydeligt angivet. Det virker så ærligt og ordentligt.

Digby Shampoo og Digby Conditioner er vores hverdags favoritter og de er Svanemærket.

Den blå krans, Astma-Allergi Danmark

Foal Shampoo er også svanemærket og ud over det, deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Jeg har ikke hørt om andre hesteshampooer der kan prale af to så flotte mærker. Nu hedder den godt nok Foal Shampoo, men vi bruger den til heste med sensibel hud og så er den jo en kæmpe gevinst for den hesteejer der selv er allergisk overfor fx parfume eller farvestoffer. De stakler (jeg kender det fra min søn på 11 år der lider af mild kontaktallergi), kan nu vaske løs på hesten med langt mere ro i sindet. Den har super gode vaskeegenskaber og virker mindst lige så luksuriøs som de øvrige shampooer i serien.

Vaske rutiner
Vores rideheste lever et helt andet liv i dag end hestene ude i naturen. Det er nødvendigt, at vi holder vores heste rene og vasker dem godt af når de har svedt og båret udstyr (sadel, trense, dækken osv.) Rent vand er ikke nok til at opløse alt skidt og den indtørrede sved. Det er helt i orden, at man nogen dage blot skyller hesten grundigt med vand, men indimellem må de have en tur med en god shampoo som er lavet til heste. Dvs. PH-værdien er tilpasset hestens hud og shampooen er tilsat stoffer som plejer huden og pelsen. Når vi vasker med shampoo efter daglig træning, så fylder vi 10-15 cm. lunkent vand i en spand og blander shampooen i. Så er det bare i gang med en svamp og vand/sæbe blandingen masseres godt ind i pelsen. Vi skyller godt af med en vandslange og bruger en svedskraber til sidst. Det er super effektivt og man sparer både vand og tid ved ikke at gøre hele hesten våd med vandslangen først. Man sparer i øvrigt også lidt på shampooen og den er rigelig effektiv alligevel.
Man og hale får en ekstra tur med Digby Conditioner. Når den har siddet i 5 min. og man skyller den ud, så glider fingre let gennem hårene og man behøver ikke at bruge en børste.
Hvis vi skal til stævne så går vi helt amok og ruller også paletten af farveshampooer ud 😀
Det vil jeg fortælle om en anden gang.

Når jeg skriver ”vi” så lyver jeg en smule. Det er faktisk mest vores hestepasser, Laura, der vasker vores heste i hverdagene og hun er mindst lige så vild med Nathalie Horse Care som jeg.