Hvor godt er græsset nu?

Hvor godt er græsset nu?

august 26, 2020 0 Af Karina Josefsen

Det er ved at være længe siden jeg har fået skrevet på bloggen, men nu er jeg her igen.

Sommeren er gået og vi har nydt at vores heste hjemme på gården har gået (og stadig går) på døgnfold. Det gør det hele lidt lettere og vi nyder synet af dem, lige udenfor vinduerne.
Vi er så heldige, at vi har et lille stykke skov de kan bruge som både skygge og læ. Vi har rigtig mange klæger i juli og august, så hestene har brugt mange timer inde i træerne, hvor de kan være i fred for de stikkende bæster.
Nu har efteråret ramt os og jeg ved fra alle de tidligere år, at hestene ikke bruger skoven som læ for regn og vind. De kender skoven ud og ind, så de må ikke have behovet.

I løbet af sommeren har de fået vitaminer og mineraler hver dag og så ellers bare græs.
Jeg er netop begyndt at fodre dem lidt, bare en gang om dagen, for at vænne dem til kraftfoder igen og være lidt på forkant med næringsindholdet i græsset der er kraftigt på retur. Vitaminer og mineraler er noget andet end Energi og Protein. Nu kommer behovet for det hele.

 

Ved I hvor meget næringsindholdet i græsset rent faktisk falder og hvilket behov hesten har?

Jeg har lavet et lille eksempel – bemærk at vi her taler om en af de typer af heste med MINDST behov og tallene der er angivet, er gennemsnit af prøver udtaget i 2016.

Næringsindholdet i græs – hen over sæsonen

Eksempel: 500 kg. varmblod, vedligehold, døgngræs, indtag: 10 kg. græs målt i tørstof.

  • Maj: 180% af energiindholdet – 290% af proteinindholdet
  • Juni: 160% af energiindholdet – 220% af proteinindholdet
  • August: 125% af energiindholdet – 95% af proteinindholdet
  • Slut september: energiindholdet dækker lige akkurat – proteinindholdet dækkes kun med 60%

Energiindholdet (foderenhederne) holder hesten i godt huld/vægt.
Proteinindholdet har indflydelse på hele hestens krop. Protein bruges blandt andet til opbygning af muskler, vedligeholdelse, vækst, foster og mælkeproduktion.

Hopper med føl ved siden samt plage i vækst har et meget større behov. Derfor begynder jeg allerede nu at fodre en gang om dagen med Breeding Cube. Så er jeg i gang og jeg kan øge mængden efterhånden som græsset giver mindre og mindre. Længere hen på efteråret tilbyder jeg også wrap, men det plejer jeg ikke at have meget held med. De æder det simpelthen ikke så længe der er græs på folden.
Hen i mod 1. november tager jeg vores flok ind om natten. Det afhænger selvfølgelig af vejret. Ikke så meget af temperaturerne, men de skal kunne finde et tørt sted at lægge sig.

Der er flere måder at tilføre foder på og jeg syntes det er spændende, når jeg i mit job, skal hjælpe med at finde en løsning der passer til forskellige hestehold. Både i praksis og ud fra de ønsker hesteejeren har.

Jeg har tidligere skrevet om Protein – det kan I læse her
Fodring af avlshopper finder I her