Hingstevalg og rutiner op til foling

Hingstevalg og rutiner op til foling

februar 17, 2019 1 Af Karina Josefsen

Da avlen her på Lajgården var på sit højeste, var der år hvor vi fik 5-6 føl om året. Jeg har nu skruet ned for antallet af hopper, så jeg også har tid til at ride og dygtiggøre mig i dressur. Arbejdet som foderkonsulent tager også rigtig meget af min tid og børnene skal også serviceres.

I år venter vi to føl. Hopperne har begge termin i maj, så spændingen stiger. Vi avler på to DV hopper, den ene af dressur afstamning og den anden ud af en stærk springstamme. Begge hopper venter føl efter dressurhingste igen  i år og jeg gentager altså eksperimentet med kombinationen af dressur- og springblod. Springhoppen fik sidste år et hoppeføl efter Franziskus, som jeg er meget glad for. Hun er tiltænkt at føre en ny dressurlinje videre, med springblodet bagved. Jeg er selv helt overbevist om at det er genialt. Hendes mor, Lafayette, er efter Landor S, som er Landadel x Godehard. Morfar er Cicero (Cor de la Bryere) og mormorsfar Wahnfried. Alle er hingste med godt bevægelsesforløb.
Lafayette foler i maj efter Fürst Wilhelm. Det er en hingst som vi er ret vilde med. Vi  har set ham flere gange og set en del afkom. De virker enormt ridelige og meget smidige. Vi er ikke til noget der er alt for mekanisk, Fürst Wilhelm er blød og bare skøn at se på. Nogen vil mene at der godt kunne være mere knæ og mere bagben. Det der med “gode bagben” har vi diskuteret meget. Det giver mig lige i dette øjeblik inspiration til at blogge om det på et tidspunkt.
Jeg har så lovet mig selv og andre, at ifole Lafayette ved en springhingst igen i år, for hun har lavet virkelig gode springafkom. Et af dem, Lajgårdens Darwin, er med i Herning som hingsteaspirant og det kunne virkelig være fedt hvis han kunne opnå kåring. Avlerdrøm!
Uanset hvad, så er han en god hest og kommer til at indtage springbanerne. Lars Trier købte ham som føl og det er også ham der fremstiller ham i Herning.

Vores anden hoppe, Vemmetofte Benetton Pride (Benetton Dream x Stravinsky XX), fik et Fürst Wilhelm føl sidste år. En hoppe som også faldt virkelig godt ud. Vi prøvede at få hende udtaget til auktion, men hun floppede bare totalt da der skulle udtages og laves film. Pride som ellers er noget af det mest rolige gemyt, blev også helt slået ud af pisken med plastic og råben i megafon.  Både hoppe og føl var helt fra den og de vidste slet ikke hvad de skulle. Det var næsten helt pinligt, så vi kørte hjem igen med en noget tom fornemmelse. De optræder begge to  som helt stjerner herhjemme, så de er kommet sig over oplevelsen og vi beholder føllet (som nu er åring) og tror på at hun bliver fantastisk under rytter.

FÜRST WILHELM

Pride venter føl efter Millennium i år. Det glæder vi os helt vildt meget til. Jeg tænker det kan gå hen og blive en helt “vild” hest, men vi er også godt klar over, at der er farer der kan indtræffe. Nu tænker nogen af jer måske at vi frygter temperamentet. Næh – det gør vi ikke. Trakehnere er fantastiske og vi elsker deres sind. Vi har set nogen afkom efter Millennium med en lidt uheldig hals/nakke og Pride er ikke super stærk der. En “risiko” om man vil, som vi er helt klar over at vi tager. Millennium bidrager bare med så meget andet som vi syntes kunne være rigtig spændende.

MILLENNIUM

Vores hopper er opstaldet på ret traditionel vis. De er i boks på stald om natten og går ude hele dagen. Vi muger kun ca. hver 2-3 måned i løbet af vinteren og strøer dem med byghalm. Vi muger ud ca. 14 dage før forventet foling, så der kan nå at komme en god madras i boksen. Det hindrer tryksår på føllene og gør det meget lettere for dem når de skal på benene første gang.
Hopperne får alt det wrap de kan æde, både på boks og ude på folden og fodres med fuldfoder morgen og aften. Som foderkonsulent er jeg naturligvis meget opmærksom på den rette fodring og det har jeg skrevet lidt om i denne blog:

https://karinajosefsen.ridersnotebook.dk/foder-til-avlshopperne-lige-nu/

Vores hopper skal begge være lidt til den runde side før foling. Den ene hoppe mister appetitten et par uger før foling og den anden malker helt enormt og taber sig hurtigt hvis ikke jeg sørger for at være lidt på forkant. Drægtige hopper må ikke være for fede og skal være i god kondition. Mine hopper går ude hele dagen og får dermed god motion. De er pænt runde, har lidt på ribbenene uden af have fedtdepoter.

Jeg lader hopperne vaccinere mod influenza og stivkrampe 1-2 måneder før foling. Hopperne videregiver dermed antistoffer til føllene gennem mælken. Jeg har også altid givet hopperne en ormekur ca. 1 måned før foling, men nyere forskning viser at det ikke har den store effekt. Jeg er dog fortsat med den rutine.
Dyrlægerne anbefaler også vaccination mod virusabort i 5., 7. og 9. drægtighedsmåned og det er absolut værd at skrive sig bag øret i disse tider, hvor Herpes Virus har hærget i Danmark. De fleste forsikringsselskaber kræver også disse vaccinationer hvis der tegnes en foster-/følforsikring på hoppen.

Jeg kommer mere ind på vores rutiner omkring folings tidspunktet i et andet blogindlæg.

Tak fordi du læste med hertil.

 

 

 

fb-share-icon