Fodring af avlshoppen 2. del

Fodring af avlshoppen 2. del

februar 26, 2019 Af Karina Josefsen

Det første indlæg om fodring af avlshoppen, handlede om forberedelse til ifoling og fodring i de første 8 måneder af drægtigheden. Hvis du ikke har læst den, kan du finde den HER. 

Nu må det være på høje tid, at få den sidste vigtige periode med også. Derfor –  et par gode råd til fodringen i de sidste tre måneder af drægtigheden og laktationsperioden:

De sidste 3 måneder af drægtigheden:
Her vokser føllet nærmest med lynets hast. Det lille foster går på de her tre måneder fra en vægt på ca. 20 kg. til en fødselsvægt på godt 50 kg. Det er altså mere end en fordobling af vægten på bare 12 uger!
Det er klart, at det stiller krav til det foder som hoppen indtager i den periode.
I forhold til vedligeholdelsesbehovet øges behovet for
– Protein med ca. 40%
– Spormineraler med ca. 30%
– Kalcium og Fosfor med ca. 60%
– Energi (kalorier) med ca. 25% (alt efter hoppens foderstand

Undersøgelser viser at mangel på næringsstoffer i den sidste del af drægtigheden, kan øge risikoen for vækstproblemer hos føllet. I forbindelse med udviklingen af knoglerne, skal man være specielt opmærksom på flg. mineraler:

– Kalcium (Ca)

– Fosfor (P)

– Kobber (Cu)

– Zink (Zn).

Fodring af den lakterende hoppe:
Efter folingen stiger hoppens behov for energi (kalorier) betydeligt. Produktionen af mælk kommer hurtigt op på 15 liter i døgnet og føllet vokser med godt 1 kg. om dagen i de første 3 måneder.
Faktisk stiger hoppens behov for energi med hele 75% og behovet for protein med 100% i forhold til vedligeholdelses behovet. Behovet for kalcium og fosfor endnu mere.
Hvis ikke hoppen fodres efter disse forhold, går det ud over mælkeproduktionen, hvilket giver dårlige betingelser for en normal udvikling og tilvækst hos føllet. I det tilfælde at hoppen skal ifoles igen, er det klart at denne proces også kan blive vanskelig og problemfyldt.

Vi har avlet os frem til store og hurtigt voksende individer med risiko for vækstforstyrrelser. Vores græsmarker er ikke så varierede som tidligere, hvilket stiller større krav til fodring af vores avlsdyr.

Held og lykke til alle jer der venter føl. I kan godt forvente en del føl-halløj fra mig resten af foråret og sommeren 🙂

fb-share-icon