Fodermængde, sukker og stivelse

Fodermængde, sukker og stivelse

november 7, 2019 1 Af Karina Josefsen

Mit job som foderkonsulent har igen inspireret mig til dette indlæg. Jeg håber ikke jeg kommer til at lyde som en gammel sur moster, for det er af ren og skær engagement for mit arbejde, at jeg ind i mellem bruser over.

Der er kommet et kæmpe fokus på sukker og stivelse i forbindelse med fodring af heste. Det syntes jeg bestemt er godt. Vi har fået en viden om fodringsrelaterede sygdomme vi ikke havde tidligere og den skal vi tage seriøst. Det er bare som om det er blevet til normalen, at hestene ikke tåler sukker og stivelse. Det passer ikke!
Som en medløber af dette, er det ligeledes blevet til, at hestene nærmest ikke må få noget i krybben. Vi leder efter den lavest mulige fodermængde, med lavest muligt indhold af sukker og stivelse.
Det passer ikke til alle heste.

Heste får energi fra en kombination af fibre, stivelse/sukker og fedt og rigtig mange heste behøver stivelse for at præstere optimalt, vokse og vedligeholde vægten.

Forskning fastslår stivelse, som en af de væsentligste grunde til sygdomme som forfangenhed, mavesår, nyreslag, insulinresistens, fedme og som synderen for et varmt temperament. Problemet er i virkeligheden ikke sukker og stivelse, men en overfodring af heste som slet IKKE har behovet. Det udelukker bare ikke, at der findes heste MED behov.
Vi skal fokusere mindre på stivelse/sukker indholdet, og i stedet kloge mere i hestenes forskellige behov. Det er et spændende emne og ret komplekst.

Faktorer der er vigtige:
Hestens type
Størrelse
Alder
Foderstand
Arbejdsmængde/intensitet (Hvilken type arbejde)
Antal måltider
Mængde og kvalitet af grovfoder

For heste med nogen af de lidelser jeg har nævnt, er det vigtigt at undgå høje niveauer af stivelse. Processen for nedbrydelsen af stivelse påvirker hesten på flere måder og det vil blive for omfattende at beskrive i detaljer her. Blodsukkeret fx påvirkes meget af et stivelsesrigt måltid.
Det er meget forskelligt hvordan hestene reagerer på stivelse. Det kan derfor være nødvendigt at “prøve sig lidt frem” med hvor meget sukker og stivelse, hesten kan tåle at få. Her taler vi selvfølgelig om heste der ikke er diagnosticeret med en af lidelserne. For mange heste har det god effekt på temperament og præstation, at skifte til et foder med et lavt stivelses indhold.
Helt at undgå stivelse duer ikke til højt ydende heste. De får simpelthen ikke kalorier nok til at holde huld og kan også have meget svært ved at holde energi nok, på en ren fiber-diæt.

Et andet issue er fodermængden. Hvorfor ikke give de heste der har behov for det, noget at æde?
I dag oplever jeg mange der går helt i koma, når jeg foreslår 3 kg. müsli til en konkurrencehest. Det er helt normalt. Jeg ved simpelthen ikke hvor trenden kommer fra. Vi har som foderkonsulenter også et ansvar for at trække i den rigtige retning. Det kan være svært når man også gerne vil følge med konkurrenterne.
Et godt eksempel er de vejledende fodermængder. For 10 år siden var de baseret på en hest på 600 kg. I dag er det en hest på 500 kg. Er vores rideheste blevet mindre? Nej vel?
Det er simpelthen fordi kunderne efterspørger den mindst mulige fodermængde og for at kunne dække behovet med en mindre mængde, så er det med tiden blevet til en hest på 500 kg. Så ser det ”ikke så slemt ud” og dagsprisen er også bedre.

Grovfoderet er det vigtigste element i en foderplan og krybbefoderet er sekundært. Hvis hesten er for tynd, så får den simpelthen for lidt at æde. Også selv om en eller anden har fortalt dig noget andet. En foderplan skal tilpasses den enkelte hest og behøver ikke indeholde 5-8 ingredienser.

Jeg kunne fortsætte men må hellere holde for denne gang. Tak fordi du læste med så langt.

Blog om behovet for protein

Tips til mere energi

fb-share-icon