Foder – skade og genoptræning

Foder – skade og genoptræning

januar 9, 2020 Af Karina Josefsen

De fleste rideheste pådrager sig på et eller andet tidspunkt i deres karriere en skade. Alle hesteejere og ryttere passer godt på hestene, både på fridage, til træning og ved konkurrencedeltagelse. Alligevel kan uheldet være ude og en pause til behandling, heling og genoptræning står for døren. Mit råd til fodring i den tid kan også benyttes til raske heste, under perioder med nedsat eller slet ingen arbejde (fx ferier).

En sportshest er en atlet. Den er i god kondition, vant til at bevæge sig meget og bruge både krop og hoved. Det er en kæmpe udfordring, både fysisk og mentalt, at blive begrænset i den vante aktivitet og stimuli. Det er efterhånden almen viden, at vi sætter fodermængden ned når træningen begrænses i en periode, men for heste der står med en skade, kan det være med til at forlænge skadesforløbet hvis tildelingen af næringsstoffer begrænses.
Kroppen skal bruge ekstra energi og næringsstoffer i helingsprocessen. Der er naturligvis forskel på hvilken skade der er tale om. Alvorlig sygdom, operation, svær virus, stort blodtab osv. svækker hesten mere end en seneskade/halthed.

Grovfoder
Giv grovfoder i rigelige mængder. Det er god aktivering og tidsfordriv. Brug evt. slowfeeder-løsninger så hesten bruger ekstra lang tid på at æde grovfoderet. Begræns indtaget af energirigt foder. Der er ingen grund til at hesten ophober en masse energi i kroppen som den ikke kan komme af med igen.

Vitaminer og mineraler
Sørg for at hesten er dækket ind med vitaminer og mineraler. Afstem tildelingen efter hvilken sygdom/skade hesten har været
udsat for. Har hesten været svækket i en længere periode, er kroppens egne depoter sikkert tomme. Der er også næringsstoffer som raske heste er selvforsynende med og som den syge hest skal tilføres. Et eksempel er B-vitamin, som raske heste selv producerer i forbindelse med fordøjelsen af fibre. En længere periode med fordøjelsesforstyrrelser og stress, påvirker egenproduktionen af B-vitamin og hesten kommer i underskud. Fodring kan være ret så komplekst, især i særlige tilfælde som under sygdom/skade og derfor er det vigtigt at tænke over det, kontakte en dyrlæge der ved noget om fodring eller en foderkonsulent med en god faglig viden.

Protein
Heste har brug for protein til at holde kroppen og mange af dens funktioner i gang. Hormoner, enzymer, bloddannelse, vækst, opbygning af muskler, drægtighed og diegivning er alle funktioner der er afhængige af protein. Protein består af aminosyrer.
Aminosyrer er naturlige byggesten i proteinsyntesen, der hjælper med at opbygge muskler samt genoprette skadet muskulatur. Visse aminosyrer producerer hesten selv, og andre må tilføres gennem foderet, de såkaldte essentielle aminosyrer. Til trods for en korrekt fodring med proteinrigt foder, findes der en risiko for mangel på visse aminosyrer, hvilket kan resultere i langsom tilvækst og svag muskulatur. Protein spiller derfor også en væsentlig rolle for den skadede hest og ikke mindst i genoptræningsperioden.

Immunforsvar
Et stærkt immunforsvar er vigtigt for hestens generelle sundhed og et længere sygdomsforløb nedsætter immunforsvaret. Dette kan medføre følgesygdomme og derfor oplever mange ryttere, at den ellers så sunde og stærke hest, i forbindelse med et skades- eller sygdomsforløb, pludselig bliver ramt at sygdomme på stribe. Et vigtigt element i opretholdelsen eller styrkelsen af immunforsvaret, er Omega 3.
Omega 3 er en essentiel fedtsyre, hvilket betyder, at fedtsyren skal tilføres via den daglige fodertildeling. Kroppen kan altså ikke selv danne fedtsyren. Omega 3 og Omega 6 er begge essentielle fedtsyrer, og det er forholdet imellem dem,
der er vigtigt. Omega 6 findes normalt i rigelige mængder i almindelige fodermidler, f.eks. majs, solsikke etc.
Omega 3 består af tre hovedtyper. ALA fra planter og EPA og DHA fra fisk. Den vigtigste, vegetabilske kilde til Omega 3/ALA, er hørfrø. Omega 3 fedtsyrer fra hørfrø har også en anti-inflammatorisk effekt og kan derfor have gavnlig effekt på heste med betændelsestilstande efter skade eller overbelastning. De fleste konkurrenceheste vil fra tid til anden have en inflammation i kroppen. Derfor er en diæt med fokus på fedtsyre sammensætning og tilstedeværelsen af de essentielle fedtsyrer, og især forholdet imellem dem, yderst vigtigt. Ikke kun under sygdom/ skade, men i almindelighed.
Vi bruger Linamix fra EQUIFIRST som daglig kilde til Omega 3 og har stor gavn af alle de andre effekter Linamix har på vores heste.

God rådgivning
Under genoptræningen er det vigtigt at følge dyrlægens anvisninger, men også turde spørge ind til fx fodring. Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt. Foderplanen tilpasses hen ad vejen, alt efter hvilken skade/sygdom der er tale om. Mange dyrlæger sender hesten hjem med en vejledning til genoptræning og måske også fodring, men jeg oplever, at den kan være meget generel og ikke tilpasset individuel. Jeg kommer med endnu et eksempel: En hest der har været indlagt på dyrehospital, pådrager sig mavesår af den heftige medicinering og på hjemsendelsespapirerne står der: ”Vi anbefaler at hesten fodres med et foder der indeholder max. 10% stivelse.” Her er det jo vigtigt, at man ikke kun skelner til stivelsesprocenten, men beregner det daglige indtag af stivelse i forhold til fodermængden.
Tag en uddybende snak med en dyrlæge eller en foderkonsulent og læg en plan for hestens videre forløb. Pas på med at søge viden på nettet. De sociale medier bugner med grupper, hvor man kan søge gode råd, men der er ingen garanti for fagligheden bag svarene.

Denne artikel har jeg oprindeligt skrevet i forbindelse med mit arbejde og fik lyst til også at dele den med jer. Tak fordi i læste med endnu engang!

fb-share-icon