Energien der blev væk…

Energien der blev væk…

august 23, 2018 Af Karina Josefsen

Altså ikke min – men hestens og hvad gør man så?

I mit job som foderkonsulent bliver jeg tit kontaktet af hesteejere der efterlyser mere energi i hesten når de træner. ”Kan man ikke få noget foder med mere energi i”?
Jo da – det kan man sagtens, men den manglende energi kan have mange årsager og det kan være en udfordring at finde det rette niveau.

Lad os antage at hesten er sund og rask og starte med foderet.
Angivelse af energiindhold i et foder er kort fortalt, produktets indhold af kalorier. Hvis du læser etiketten, er det altså ikke nødvendigvis det foder med ”det største tal for energiindhold” der vil give din hest den passende mængde energi. Tildeler du din hest for meget energi bliver den fed og får den for lidt , vil den tabe sig. Ingen af delene fremmer præstationen og lysten til at arbejde. Derfor er det vigtigt at lave en foderplan der passer til hestens behov.
Kroppen optager energi fra fibre, kulhydrater (stivelse) og fedt. Her er sammensætningen vigtig i forhold til hvilken og hvor meget energi der er brug for. Balancen mellem fibre, kulhydrater og fedt bør afhænge af hestens arbejdstempo. Det er typen af hestens arbejde, der afgør hvilke energikilder der er optimale i hvert enkelt tilfælde.

Foder baseret på olie som energikilde er godt til heste der skal have energi til at arbejde længe, altså udholdenhed. Det er fx. dressur, distance og kørsel over længere distancer.
Foder med kulhydrat (sukker og stivelse) som energikilde er valget til heste der skal bruge eksplosiv energi. Det kan være springheste, travheste og galopheste.
Kunsten er at finde den rigtige energi (stivelse/kulhydrat=hurtig, olie=langsom) eller få fundet den rigtige kombination af hurtig og langsom energi. Her skærer jeg det lidt firkantet ud i discipliner, men det er klart at hestens temperament, type, niveau og miljø også spiller en stor rolle.

I dag er mange hesteejere blevet det jeg kalder “stivelsesforskrækkede”, hvilket nok hænger sammen med, at rigtig mange heste får livsstilssygdomme, nøjagtigt som os mennesker. Det stiller store krav til fodring, at fodre en hest der skal præstere på højt niveau og det samme gælder for heste der ikke laver noget.
Elite-sportsfolk kan ikke kun leve af salat. De har brug for en varieret kost der også indeholder fedt, kulhydrater m.m.
Jeg bruger ofte det eksempel, da sportsheste skal betragtes som atleter.

I vores stald fodrer vi med et fuldfoder der har en kombination af hurtig og langsom energi og bruger Linamix som tilskud. Energiindhold og udholdenhed passer godt til det arbejde vi laver med dem. De får naturligvis også en masse godt grovfoder.

Linamix har et højt indhold af fedt, hvilket kan være lidt af en udfordring med de heste der let bliver for runde. Vi sparer kalorierne ved at halvere deres foder på fridage og giver dem ekstra motion ved at tage dem ud to gange om dagen. Ud over almindelig træning får de så også longearbejde eller lange skridtture. Det er jeg helt klar over, kan være svært for private at praktisere p.g.a tid osv, men at spare lidt på kalorierne eller øge arbejdet i den almindelige træning kan de fleste.
Linamix er en suveræn god energikilde og en sidegevinst er også det høje indhold af Omega 3, som styrker alle dele af kroppen. Cikoriefibrene som holder fordøjelsen i top.

Lad os nu antage at foderet er afstemt på den bedst tænkelige måde. Hvor henter vi så mere energi fra hvis det ikke slår til?

Træning!

Sørg for at hesten er i god kondition. Jo bedre kondition hesten er i, jo mere overskud vil den have til at yde det du beder den om. En anden og meget væsentlig ting er, at hesten reagerer på dine hjælpere. Går den af sig selv eller skal du sidde og mase på den hele tiden? Vi kender vel alle den hest der er frisk så længe vi har pisken i hånden, men lægger vi den fra os, falder tempoet drastisk. Den går ikke! Hesten må gå af sig selv og det uanset hvilken gangart eller disciplin vi arbejder i, også uden pisk i hånden. Mærk efter når du sidder stille op ad langsiden og når du laver en overgang, om den beholder fremadsøgningen. Er du i stand til at skifte tempo i alle gangarterne? Tjek også om hesten  skridter frem og gennem hele kroppen, både når du skridter varm og skridter af.
I skridt er vi ryttere ofte selv lidt dovne. Vi smider tøjlen og lader hesten daske afsted. I dressur er skridt jo også en øvelse hvor der kan tjenes pænt mange point, så vær meget opmærksom her. Med tiden vænner hesten sig til at den skal bruge sig noget mere, være lydig og så bliver hele rideturen bare lidt sjovere for både rytter og hest.
Lav afvekslende arbejde og mange temposkift.  Det øger koncentrationen og er en god anledning til at tjekke om hesten er lydig, lige og i balance.

Der findes også perioder hvor hesten, trods afstemt fodring og træning, går ned i energi. Det kan være i de perioder hvor hesten fælder eller sætter pels. En B-vitamin kur er ofte tilstrækkelig hvis hesten ellers er sund og rask.
Tilskudsprodukter skal bruges med omtanke og bliver de det, kan man forbedre både præstation og energiniveau, men generelt skal god grundfodring, kondition og træning være de bærende elementer.

Giv gas derude – og god ridetur!

fb-share-icon