Brug pæren!

Brug pæren!

september 5, 2018 Af Karina Josefsen

Er du også en dem der kan finde på at rode i en lort? Det kan jeg og jeg har faktisk svært ved at lade være. Det lyder måske lidt klamt, men det er hestepærer vi snakker om og så er det pludselig ganske naturligt. Ihvertfald for hesteejere.
En hestepære kan give et hurtigt og klart svar på om hestens fordøjelse overordnet set er i orden, så hvorfor ikke lige kaste et hurtigt blik på den, når vi alligevel samler lort på ridebanen eller fejer den væk på striglepladsen?

Gennem tusinder af år er hesten blevet udviklet til at ernære sig af græs og andre plantedele. For at sikre en optimal fordøjelse hos hesten er det nødvendigt at have dette faktum i baghovedet.

For at kunne vokse, holde varmen og yde sports præstationer skal hesten bruge energi og protein. Begge dele produceres i stortarmen. Her sørger milliarder af bakterier for, at græs og hø og andre fodermidler nedbrydes. Ved planlægning af fodringen gælder det også om, ikke at ødelægge denne funktion, som er ganske følsom. Du har sikkert læst og hørt om bakterieflora i hestens tarmsystem?
Forskellige mikroorganismer i hestens tarmsystem hjælper hesten med fordøjelsen. Af og til kan balancen mellem gode og dårlige bakterier i hestens tarmkanal forskubbes, de “dårlige bakterier” kommer i overtal, hvilket resulterer i fordøjelses forstyrrelser og nedsat sundhed.
Der findes mange tilskuds produkter på markedet der kan afhjælpe dette og de indeholder som regel Præbiotika eller Probiotika. Nogen endda begge dele.

Præbiotika virker som næringsstof for “de gode” tarmbakterier og hjælper til at opretholde en maksimal vækst af disse effektive og vigtige bakterier.

Probiotika er levende mikroorganismer svarende til dem, der lever i tarmsystemet i forvejen og som helst skal være i overtal.
Jeg sværger selvfølgelig til det nye produkt fra EquiFirst som hedder Digestive Support. Jeg har testet det gennem længere tid og inden længe kan du også købe det i butikkerne.

Hvad skal man kigge efter?
Bakterierne i stortarmen nedbryder de såkaldte cellevægsstoffer. Nogen cellevægsstoffer nedbrydes bedre end andre og er derfor gavnlige for hesten. Græs er naturligvis det bedste foder. Enten friskt, som hø eller som wrap. Cellesvægsstoffer i roepiller er ligeledes meget brugbare. Derimod nedbryder hesten kun i ringe omfang halm.
Når cellevægsstofferne nedbrydes kan de binde vand. Stortarmen kommer derfor til at virke som en svamp, hvorfra kroppen kan hente vand, hvis behovet er tilstede. Ved fordøjelse af halm, vil stortarmsindholdet ikke kunne binde samme mængde vand, og gødningen bliver mere tør og usammenhængende. Halm er derfor ikke egnet som foder men glimrende som strøelse!
Ved at betragte hestepærerne kan man derfor danne sig et godt indtryk af, hvordan hesten fordøjer sit foder. Er pærerne blanke og sammenhængende, er der en god sandsynlighed for, at fordøjelsen kører fint. Er pærerne derimod tørre og usammenhængende bør man revurdere sin fodring. Et andet godt trick er også at slemme en klump gødning op i vand og tjekke efter om der er sand i. Sandet vil bundfælde og derfor kan man nemt mærke efter med fingrene om hesten har sand i tarmene.

Brug pæren – det tager ingen tid og bliver en rigtig god vane!

 

fb-share-icon