Bid – mine favoritter….

Bid – mine favoritter….

november 6, 2018 Af Karina Josefsen

Jeg har netop brugt flere brugt flere dage hos Riders Cup i Herlufmagle, præsenteret EquiFirst, heppet på mine dygtige ambassadører og fået netværket med gode venner og kollegaer. En af dem er Nadine fra CWD Denmark. Hendes stand med bl.a bid fra Trust, inspirerede mig til at skrive denne blog.

Nadine er super dygtig og har øje for hele hesten. Hun sælger både sadler og bid, men hun samarbejder med dygtige dyrlæger (Hørsholm Hestehospital). Hun har en særlig evne til at spotte om hesten er i orden og sælger ikke bare for at sælge. Ofte er der en grund til at ryttere kontakter hende for at købe ny sadel eller et andet bid og der følger altid en grundig gennemgang af hele hesten med. Hun kommer simpelthen ud i stalden, kigger på hesten og tager en god snak med ejeren om hvad behovet eller evt. problemet er. Det kan jeg godt lide!

Hjemme i vores stald rider vi hovedsageligt med almindelige trensebid eller kandar. Det lyder nok meget traditionelt, men disse bid findes også i alle afskygninger og mine favoritter vil jeg beskrive her. Det er også de bid vi foretrækker derhjemme og faktisk behøver vi ikke andre.

Det er en kendt sag og vigtigt at understrege, at ”Et bid aldrig er hårdere ved hesten end den hånd der holder i tøjlen”.
Mange af de problemer vi som ryttere forsøger at løse ved at skifte bid, kunne vi løse på en anden måde, gennem ridningen eller et helbredstjek af hesten. Der er mange faktorer der bør tjekkes, inden man kaster sig ud i at eksperimentere med diverse specialbid. Hesten må være sund og rask, smidig og velredet og rytteren have fokus på sin hånd og måde at ride på.
Tilbage til de bid jeg har erfaring med og som jeg syntes er virkelig gode på hver deres måde.

D-ringsbid: Bruges på mange ungheste og jeg syntes også de er gode til mange af de helt nytilredne eller heste der ikke har ”nogen mund endnu”. Med det mener jeg, heste der skal lære at suge på biddet og ligge roligt på tøjlen. Heste der er urolige i munden og ikke rigtigt kan finde ro/støtte på biddet. Med de heste er man et sted i deres uddannelse hvor de også skal lære at gå frem til hånden. Som rytter skal man lære hesten at gå frem til hånden og passe på med at det ikke er hånden der kommer til hesten. Det kan være helt ubevidst, at man som rytter kommer til at møde de her heste med hånden for at få kontakt og det resulterer i at man får hesten for snæver i formen. D-ringsbiddet oplever jeg som en god hjælp i den proces, men jeg syntes også at rigtig mange heste med tiden bliver alt for ”døde” i munden. Det samme sker med de ældre heste der går fint på et almindeligt bid. Det er som om at biddets opbygning med de faste ringe giver for meget stabilitet og hesten gerne vil hænge sig lidt fast der. En hjælp til de heste der ikke kan finde ro og en ulempe for andre. Helt klart et bid der har mange gode egenskaber og som man roligt kan prøve af på heste der er sensible og urolige i munden.

D-ringsbid

To-delt trensebid: Et rigtig godt bid der ligger roligt i munden på hesten. I dag er der ikke så mange der rider med to-delt, men vi kan faktisk godt lide det bid og oplever at langt de fleste heste fungerer fint på det. Mange ryttere har valgt det gode gamle to-delte fra og er hoppet over på de nye anatomisk-udformede bid med tungefrihed, nye vinkler osv. men jeg er ikke helt kommet dertil endnu.
For os er det to-delte bid et godt udgangspunkt at gå ud fra med en ny hest. Det er meget vigtigt at biddet passer og ligger ind til mundvigen. Før hen sagde man at der skulle være 2-3 folder i mundvigen, men vi åbner munden og tjekker hvor biddet ligger i forhold til tænderne. Det er det der afgør om biddet passer eller ej.
Hvis hesten er for levende i munden kan man gå videre med et der er endnu roligere, D-ringsbiddet. Ønsker man mere liv i munden kan et tre-delt bid afprøves.

Vær opmærksom på at mange bid med tiden kan blive skarpe der hvor bidringene bevæger sig gennem hullerne i biddet. Det vil aldrig komme til at ske med bid fra Trust.

To-delt trensebid

 

Tre-delt trensebid: Biddet er mere levende i munden på hesten p.g.a leddet på midten. Det ligger anatomisk godt på tungen, men virker også lidt hårdere ved korrektion gennem tøjlen end et to-delt.
Jeg har forsøgt mig med tre-delte bid med ekstra stor tungefrihed (fx Neue-Schules verbinded da det kom frem og var oppe i tiden) men det var ingen succes. Det var svært at finde den rigtige størrelse og ja – ingen bifald herfra.

Plastic-bid: En genial opfindelse til de heste der er meget sensible og let får sår i munden. Mange heste reagerer på metal og får sår i munden. Ikke fordi de har fået for mange ryk eller en hård behandling af rytteren, men fordi de ikke tåler metal. Det er som regel ikke i den yderste mundvig, men lidt længere inde. Lige nu har vi fx en hest som er utrolig let på tøjlen. Faktisk er hun for let og vil gerne gemme sig lidt bag hånden. Hun fejler ikke noget, tænderne er i orden men hun tåler bare ikke ret godt metal. Det tog os lidt tid at finde frem til årsagen, men på et plastic bid fungerer hun bare helt perfekt. Vi har oplevet det før. Nogen heste kommer aldrig tilbage på metalbid, med mindre man finder ud af hvilket metal de reagerer på, men så er det godt at der findes alternativer som også er godkendt til stævner. Trust Innocence Sence er godkendt af DRF og FEI og findes også som bridon til kandar.

Trust Innocence Sence er et virkelig lækkert bid til heste med særlig følsom mund.

De her 4 typer bid og et godt kandar-sæt – så har vi hvad vi skal bruge. Kandar-bid er et kapitel for sig, så det vender jeg tilbage med i et senere indlæg.

Tak fordi I læste med. Dette indlæg er ikke sponsoreret, men blot en anbefaling af de bid jeg godt kan lide og en cadeau til Nadine, fordi jeg syntes hun gør et virkelig godt og ærligt stykke arbejde.

fb-share-icon