Vinterudfordring: kolde heste og krudttønder

Vinterudfordring: kolde heste og krudttønder

november 29, 2018 1 Af Karina Josefsen

De sidste par dage har været kolde, men kalenderen siger også snart december. Hvor tykke dækkener skal hestene have på og hvad med fodringen?

Når hestene fryser ryster de. Det er kroppen der forsøger at skabe varme ved muskelaktivitet. Præcis som hos os mennesker, hunde osv.
Der florerer en tommelfingerregel om, at man kan teste om hesten fryser, ved at mærke på den nederste del af ørerne. Stol ikke for meget på den metode!
Hestens krop er så smart indrettet, at den som en beskyttelse mod kulde, dels begynder at ryste og så begrænser den også blodforsyningen til ekstremiteter, som f.eks. ører og ben til et minimum. Kroppen sparer simpelthen på varmen og holder den omkring indre organer osv. På den måde undgår de at blodet køles yderligere ned og dermed bidrager yderligere til nedkølingen.
Nu er det sjældent at vi har det så koldt i Danmark at det er et stort problem, men når jeg kører rundt i landet ser jeg mange heste der står og krummer ryg med måsen op mod vinden på kolde dage. Jeg er klar over at mange hesteejere foretrækker fold fra morgen til aften, men så har man altså også ansvar for at hesten har læ og grovfoder tilrådighed. Tanken om at hestene skal være ude så meget som muligt er meget god, men vi skal også huske at vi griber ind i naturens orden ved at klippe vores heste, stiller krav til dem i træningen og begrænser deres fødeindtage ved at indhegne folde og afmåle deres foder.

Jeg syntes også man skal overveje nøje hvad man byder sin ridehest efter en kold dag på folden. Heste der er klippede er rigtig svære at holde varme nok en hel dag ude i kulden. Vinden blæser let op under dækkenet og når de stiller sig med bagdelen op mod vinden, så skal det være et rigtig godt og veltilpasset dækken der ikke lader kold vind blæse ind over ryggen.
Tænk på hvordan vi selv har det i kroppen hvis vi har frosset det meste af en dag. Man er ikke just smidig og fyldt med energi vel? Eller motiveret for den sags skyld?
Jeg er ikke tilhænger af at man menneskeliggør dyr, men sportsheste betragter vi som atleter og så er der alligevel en del paralleller der kan drages.

I den kolde tid kræver hestene også flere foderenheder og de heste der taber sig om vinteren, får simpelthen ikke foder nok i forhold til det de har behov for. Foderplanen skal kigges igennem og justeres efter hestens behov samt mængden/kvaliteten af grovfoderet. Jeg laver rigtig meget foderrådgivning i min hverdag og nyder at have den kontakt med hesteejerne. Hvis jeg ikke har svaret lige i ærmet har jeg dygtige dyrlæger jeg kan gå videre til.
Der er virkelig dygtige fagfolk i branchen og rigtig mange ”kloge-åger” på nettet. Jeg kører også min bil til en mekaniker når der er underlige lamper der lyser, for det ved jeg intet om og jeg kunne ikke drømme om at prøve at google mig frem til det og selv begynde at skrue i motoren.

Nogle heste bliver mere livlige om vinteren. Ofte er det sportshestene, som står en del på stald og bliver klippede. Jeg tror det har flere årsager:
1 – Hestene er flere timer på stald og bevæger sig ikke så meget når de kommer ud pga kulde, frossen jord osv. De er i god kondition og ophober noget overskudsenergi som skal brændes af under rytter.
2 – Nogle heste bliver direkte krudttønder når de bliver klippet. Det skyldes, at den klippede hest kan udføre det samme arbejde med et mindre energiforbrug og arbejde med en lavere blodtemperatur. Kulden kan også gøre hestene mere sensible og så har vi virkelig noget at ride på 😀

Vi ændrer lidt på rutinerne i stalden om vinteren, både derhjemme på gården hvor vi har avlshopper og opdræt, samt ude på Kongeå Rideklub hvor ridehestene står. Det fortæller jeg om i min næste blog.

fb-share-icon