Test: Memory Foam

Test: Memory Foam

februar 18, 2019 Af Karina Josefsen

Advertorial

Memory Foam har fundet vej til os ryttere og heldigvis da. Egenskaberne er helt geniale for vores heste.
Jeg har testet produkter fra den eksklusive serie af Memory Foam produkter fra Mink Horse of Denmark og nu vil jeg dele mine erfaringer med jer. I første omgang har jeg testet bandageunderlagene og deres udvalg af bandager.

Hvad er Memory Foam?
Memory foam er oprindelig udviklet af NASA for at øge komforten i flysæder. Siden har det revolutionerende materiale fundet vej til bl.a. madrasser og hovedpuder, og nu kan du også få udstyr til hesten med Memory Foam. Det særlige ved Memory Foam er, at det udnytter kropsvarmen til at forme sig fuldstændig efter kroppen. Det virker enormt trykaflastende og beskytter mod stød og slag.

Bandageunderlag
Mink Horse har lavet nogen virkelig tykke og lækre bandageunderlag med fyld af Memory Foam. Så snart man får dem i hånden, mærker man straks, at det her er ”kram”. Yder -og indersiden er lækker blød fleece og forneden ved hoven er der forstærket med kraftigt, vandafvisende materiale som ikke bare beskytter hoven som en klokke, men som også er så slidstærk at den rent faktisk kan holde til det.
Jeg vil vove den påstand, at det er umuligt at lave en trykning med de her underlag under bandagerne. Det betyder også at bandagerne skal strammes rimelig godt til, for at de ikke glider ned, når Memory Foam´en får varme fra hestens ben og former sig.
Det giver næsten sig selv at de også er oplagt til transport eller under staldbandager.

I vores stald bruger vi ofte staldbandager på vores heste. Hvis de har tendens til bare den mindste smule galle (væske) i benene, så får de staldbandager på om natten. Her bruger vi de tykke fleecebandager fra Mink Horse og de lange tykke bandageunderlag jeg har beskrevet ovenfor. Staldbandagerne har den simple funktion at give noget varme omkring benene, dermed øges blodcirkulationen og gallen transporteres hurtigere væk fra det hævede område. Staldbandager skal ikke bruges ukritisk, da varmen også kan give vældige vækstbetingelser for bakterier og svampe hvis ikke benene er rene og tørre når de lægges på.
Vi foretrækker da absolut at de kan stå uden, men heste på det trænings niveau kan let få lidt galle og det tager vi os selvfølgelig af på bedste vis. Flere af hestene har også kun begrænset foldtid, dvs. en del timer i boksen, hvilket kan være en medvirkende faktor til gallen.

Pleje ved ødem/hævede ben og lidt om sår
Skulle en hest pludselig stå med et sår eller et tykt ben, så lægger vi også omgående en bandage. Jeg kan blive helt hidsig når jeg hører folk sige at sår skal have luft. NEJ – det SKAL sår ikke! Fra min tid som veterinærsygeplejerske på Ansager Hestehospital, hvor jeg var omgivet af meget dygtige dyrlæger hver dag, lærte jeg vigtigheden af bandagering i forbindelse med sårbehandling.
Et sår har meget bedre betingelser for opheling hvis man holder skidt og snavs ude, forhindrer udtørring og sørger for øget blodcirkulation. Tit ser man sår der sprækker pga udtørring og den store spænding der er i huden hvis benet er hævet op til næsten dobbelt størrelse. Det sætter altså ikke ligefrem ophelingen på turbo. Hvis man nu bandagerer benet på grund af et lille sår (der naturligvis er rent og ikke inficeret), så bliv ikke forskrækket hvis der er gult “snask” i bandagen når du skifter den efter en dag eller to. Det er helt normalt og et tegn på at ophelingen er godt i gang. Et rigtig godt og billigt sårkompres er et hygiejnebind eller en babyble. Det suger godt og hænger ikke fast i såret. Spørg altid din dyrlæge til råds, men det er ingen skade til at være lidt på forkant og have noget anvendeligt grej ved hånden. Jeg har haft dette budskab med i et af mine første blogindlæg, men der kan jo være nogen der ikke har læst det, så I får den en gang til 😉

Trykninger – nej tak!
Den store fare ved at bandagere, er at det meget nemt giver trykninger. På benene har hestene meget begrænset “naturlig polstring”. Det er nærmest ”hud på knogle” og den mindste lille fold på et bandageunderlag eller bandage der har flyttet sig, giver trykninger. Nogen gange opdager man det ikke med det samme, men først når der kommer hvide hår på piberne. Ved at bruge bandageunderlagene fra Mink Horse med Memory Foam, behøver du ikke bekymre dig om det.
 
Mink Horse har bandager i elastik, fleece og strik. Om man er til det ene eller det andet er meget forskelligt. Vi bruger fleece eller strik på stald og transport. Elastik eller strik når vi rider.
At det så også er klassisk og meget stilfuldt – det kan jeg godt lide.

Mink Horse laver også mange andre lækre produkter med Memory Foam. Jeg skal teste flere af dem og hvis du vil se udvalget kan du klikke HER. 

fb-share-icon