Foling

Foling

marts 12, 2019 Af Karina Josefsen

I denne blog vil jeg fortælle hvordan vi forbereder os på nærtstående foling hjemme hos os. Nerverne er uden på tøjet selvom jeg har prøvet det mange gange. Oplevelsen er stor og intet må gå galt!

Når hopperne nærmer sig foling finder jeg min mappe frem med notater fra de foregående år. Det er en kæmpe hjælp og stor tryghed at have den ved hånden. Nu er det jo sådan, at ikke to folinger forløber helt ens, men der er alligevel mange ting der går igen efterhånden som man lærer sin hoppe at kende. Jeg laver mange noter om hver hoppe, for mange vil nogen måske syntes, men for mig er det også et sjovt studie.
Der bliver noteret dato for vaccination, ormekur, ændring i appetit, huld og adfærd. Størrelse på yver og hvornår de første vokspropper viser sig. Mine noter fortsætter helt hen til hoppen igen er konstateret drægtig.
Man kan ikke huske alle de ting fra år til år. Tro mig!
Begge mine hopper sætter vokspropper. Den ene ca. 1 uges før foling og den anden kun et par dage før. Den ene af mine hopper får mælkeløb 1 døgn før hun foler. Det er aldrig slået fejl og hun venter sit 7. føl i år.
Jeg sætter folingsalarm på dem når vokspropperne er der, for en sikkerhedsskyld. Vi bruger en alarm der kan måle både på sved og position (liggestilling). Jeg indstiller den så den giver alarm på sved i sig selv, hvis hoppen ligger sig på siden uden sved og hvis der både er sved og sideleje. Det kan give nogen fejlalarmer fx hvis hoppen blot ligger sig fladt for at sove, men jeg sover alligevel ”på stikker” i den periode, så jeg tager hellere end fejlalarm end at risikere ikke at være der.

Når vi nærmer os, gør jeg følgende klar i stalden:
Rene håndklæder
En ren spand
Jodopløsning til navlen (kan købes på apoteket eller hos dyrlægen)
Microlax (afføringsmiddel, kan købes på apoteket eller hos dyrlægen)
Ren og skarp saks (hvis hoppen er syet bagi)
Champagne i køleskabet
Affaldssæk til moderkagen
Tlf.nr til vagthavende dyrlæge er gemt på telefonen.

Når folingen går i gang SÅ KIG PÅ URET! Det kan føles som en evighed inden der for alvor sker noget og derfor er det en god idé at holde øje med klokken. Mange, især nye avlere, går let i panik hvis hoppen vandrer rundt nogen tid med vandboblen hængende ud, ja måske et par forben stikkende ud af skeden. Det er ikke ualmindeligt at der kan gå 15-20 min. sådan, og jeg ved af erfaring, at det kan føles som timer. Det samme er gældende under selve folingen. Observer hvad klokken er når hoppen begynder at presse og se til fra passende afstand. Der er ingen grund til at begynde at hive og slide i føllets forben selvom der går 10 minutter. En foling varer typisk 5-20 min..
Jeg har taget i mod rigtig mange føl og fejllejringer er heldigvis sjældne. Når føllets forben er kommet til syne, lader jeg min hånd køre forsigtig ind langs piberne og mærker efter om mulen ligger over forbene, der ligger lidt forskudt. Ligger mulen der, presset ned mod føllets piber, så ligger føllet korrekt i fødselsgangen. Vender hovene op ad, der er kun et forben eller mulen/hovedet ikke kan mærkes, ring til dyrlægen!

Hvis hoppen virker træt eller der går for lang tid, kan man hjælpe til ved at trække i føllets piber under presseveerne. Brug evt. et håndklæde, så er det lettere at holde et fast greb om de glatte piber.
Når føllet kommer ud, så lad det meget gerne ligge med bagbenene inde i hoppen 5-10 min. De fleste hopper bliver så liggende og navlestrengen tømmes for blod til gavn for føllet.
Føllet skal allerede her vise tydelige livstegn. Navlestrengen er så smart konstrueret, at der er lavet et sted hvor den skal knække. Det gør den typisk når hoppen rejser sig. Klip ikke i navlestrengen. Når navnlestrengen er bristet, desinficerer jeg med en jodopløsning. Enten med jod på en tot vat eller der hældes lidt op i et snapseglas som navlestumpen kan dyppes i.
Hoppen bruger noget tid på at slikke sit føl og er hun træt og ligger længe, slæber vi føllet op foran hende, så hun kan ligge i ro og mag og knytte de første bånd til sit nyfødte føl.
føllet vil ret hurtigt begynde at bøvle rundt for at komme på benene. Lad være med at blande dig alt for meget, det trætter føllet og langt de fleste finder selv balancen. Det samme er gældende når føllet skal finde patten første gang. Der går lidt tid med at søge og ofte i den helt forkerte ende af hoppen, men se til at hoppen er rolig og hav lidt tålmodighed. Hvis det virker helt håbløst kan man hjælpe til og guide føllet i den rigtige retning. Det er ofte nok at vende hoppen så føllet står ud for lysken. Man kan evt. malke en lille smule mælk ud og smøre på hele yveret, så føllet kan lugte mælken. Det er altid en fryd at høre den første mælketår blive slubret i sig. Dette sætter også gang i føllets mave og der går ikke længe før den seje tarmbeg (tyk sort afføring) forlader endetarmen. Se gerne at det sker for føl kan meget let få forstoppelse og hvis den flere timer efter folingen bliver ved med at knibe og prøve at komme af med afføring, kan en microlax (afføringsmiddel) gøre underværker. Hoppen skal også af med sin efterbyrd og det kan resultere i kraftige efterveer. Føllets dien stimulerer livmoderen til at trække sig sammen og hopperne kan reagere meget forskelligt på disse. Hvis hoppen er kraftigt påvirket, skal man holde øje med at hun ikke kommer til at træde på føllet. Føllet kan evt. holdes op i et hjørne mens det står på, men fra naturens side vil hoppen selv gøre sit for at det ikke sker. Jeg binder moderkagen op i et stort bundt, så det ikke slæber rundt i halmen. Vægten fra klumpen af moderkage er også med til at fremskynde processen. Når moderkagen er sluppet smider vi det i en affaldssæk og ud. Vi har hunde i stalden der syntes det er guf men de får ikke lov at æde den. Hvis man er i den mindste tvivl om hele moderkagen er kommet, så gem den og vis den til dyrlægen. Hoppen kan blive frygtelig syg hvis hun står med tilbageholdt efterbyrd. Også selvom det bare er en lille stump.


Vores hopper foler som regel om aftenen eller om natten og næste morgen lukker vi hopperne ud alene i 10 min. De farer rundt, kalder på føllet og den motion samt lettere ophidselse, er også med til at livmoderen trækker sig sammen. Der kommer nok lidt væske der har stået i hoppen, men det er kun godt at det tømmes. Senere er det tid til at føllet skal med ud på den første tur og det foregår hos os på en lille fold med tæt naturligt hegn hele vejen rundt.

Føllets første tid kommer jeg ind på lidt senere. TAK fordi du læste med 🙂

fb-share-icon